Ascultă Radio România Actualitaţi Live

PE se opune încheierii unor noi acorduri cu producătorii de tutun

Parlamentul European se opune încheierii unor noi acorduri cu producătorii de tutun, după ce au constatat ineficiența unor astfel de înțelegeri.

PE se opune încheierii unor noi acorduri cu producătorii de tutun

Articol de Victor Gheorghe, 12 Martie 2016, 09:31

Parlamentul European se opune încheierii unor noi acorduri cu producătorii de tutun, după ce au constatat ineficiența unor astfel de înțelegeri.

În 2004, Uniunea Europeană încheia un acord cu un mare producător de tutun.

Înțelegerea era ca acesta să prevină ca produsele lui să ajungă în mâini criminale, prin alimentarea cu cantitățile cerute de piața corectă, având grijă să vândă doar unor clienți corecți și implementând un sistem de urmărire pentru a ajuta autoritățile în cazuri de trafic cu țigări.

AUDIO : Europa la zi. Euranet Plus.

Ulterior, Uniunea Europeană a încheiat astfel de acorduri cu încă trei producători ce își impart primele locuri de pe piață.

În schimbul acestor promisiuni și a plății a peste două miliarde de dolari de către producători statele membre și Comisia Europeană s-au angajat să renunța la procedurile legale împotriva acestora pentru recuperarea taxelor din comerțul ilegal cu țigări.

Prima dintre aceste înțelegeri expiră peste doar câteva luni, iar eurodeputații au cerut Comisiei să nu o mai prelungească. Inițiatorii spun că acordul s-a dovedit ineficient întrucât, deși la început a redus traficul, locul rămas gol a fost umplut curând prin apariția țigărilor ieftine, de contrabandă.

Eurodeputații notează că Uniunea Europeană și statele membre pierd mai mult de 10 miliarde de euro pe an din venituri (taxe vamale, TVA și accize) din cauza comerțului ilegal cu produse din tutun, mai ales traficul cu țigări de contrabandă și contrafăcute.

Eurodeputații și-au manifestat și îngrijorarea că plățile anuale ale industriei de tutun pentru a ajuta la finanțarea bugetului Biroului european anti-fraudă (OLAF), așa cum sunt menționate în acordurile pentru tutun, ar putea duce la conflicte de interese.

Astfel că în loc să reînnoiască acordul, deputații cer Comisiei să se concentreze pe implementarea Directivei Europene privind tutunul din 2014 care oferă mai multe instrumente efective, cum ar fi un sistem interoperabil de urmărire și identificare a țigărilor la nivel Uniunii ce va intra în vigoare în 2019.

Statele membre ar trebui să ratifice un protocol la Convenția Cadrul a Organizației Mondiale a Sănătății privind Controlul Tutunului, care stabilește aceleași lucruri la nivel internațional.