Ascultă Radio România Actualitaţi Live

PE, "rol de supraveghere" în Fondul European de Investiţii Strategice

Parlamentul European vrea să joace un rol de supraveghere în ceea ce priveşte Fondul European de Investiţii Strategice.

Euranet Plus.

Articol de Mihaela Mihai, 14 Martie 2015, 09:39

Fondul reprezintă principalul canal prin care ar urma să fie folosiţi în următorii trei ani peste 300 de miliarde de euro pentru creare de noi locuri de muncă şi creştere economică în Uniunea Europeană.

Reunit în această săptămână în sesiune plenară la Strasbourg, Parlamentul European a dezbătut un proiect de raport întocmit de mai mulţi membri ai comisiilor de buget şi afaceri economice.

Documentul stipulează că legislativul comunitar ar trebui să se implice în supravegherea operaţiunilor desfăşurate prin noul Fond european de investiţii strategice. Controlul s-ar face printr-un raport prezentat de responsabilii Fondului în Parlament odată la şase luni.

Audio: Europa la zi. (Euranet Plus)

Proiectul de raport mai propune totodată ca cei opt membri ai Comitetului de investiții, care se va ocupa în cadrul Fondului de analiza şi selectarea proiectelor care vor primi finanţare, să fie audiaţi şi aprobaţi de legislativul comunitar. Un al nouălea membru, care va fi director executiv, ar urma să fie ales dintr-o listă de candidaţi, tot cu girul Parlamentului.

Amendamente la acest proiect pot fi depuse până pe 20 aprilie, când este program un vot în acealeaşi comisii de buget şi afaceri economice. Documentul ar urma să ajungă în plenul Parlamentului cel mai târziu în luna iulie.

Anunţat în ianuarie, la doar 50 de zile de la prezentarea ambițiosului Plan de investiții pentru Europa, Fondul european pentru investiții strategice urmează să fie instituit în cadrul Băncii Europene de Investiții, cu care Comisia va lucra în calitate de partener strategic.

Fondul va susține în special investiții în rețelele de energie, şi întreprinderile cu mai puțin de 3mii de angajați.

Statele membre ale Uniunii Europene pot participa la acest fond. Şi-au anunţat deja contribuţia patru ţări: Germania, Franţa şi Italia cu câte 8 miliarde de euro şi Spania cu un miliard şi jumătate.

Pot participa totodată băncile de promovare economică sau agențiile publice deținute ori controlate de statele membre.

Un Fond de garantare al Uniunii Europene va furniza o rezervă de lichidități în cazul unor eventuale pierderi suportate de Fondul European de Investiţii Strategice. Până în 2020, acest fond de garantare va ajunge treptat la 8 miliarde de euro, prin plăți de la bugetul Uniunii.