Ascultă Radio România Actualitaţi Live

PE: norme privind drepturile copiilor aflați în anchete sau procese penale

Parlamentul European a adoptat o serie de dispoziţii care garantează dreptul la un proces echitabil pentru copiii suspectaţi sau acuzaţi în cadrul unor proceduri penale.

PE: norme privind drepturile copiilor aflați în anchete sau procese penale

Articol de Mihaela Mihai, 11 Martie 2016, 08:49

Parlamentul European a adoptat în sesiune plenară la Strasbourg o serie de dispoziţii care garantează dreptul la un proces echitabil pentru copiii suspectaţi sau acuzaţi în cadrul unor proceduri penale.

Normele sunt cuprinse într-o directivă care are ca scop stabilirea de standarde comune minime pe întreg teritoriul Uniunii Europene privind drepturile copiilor suspectați sau acuzați în cadrul unor anchete sau procese penale, dar și ale celor care sunt implicaţi, de exemplu ca martori, în asemenea proceduri.

Adoptat cu 613 voturi pentru, 30 împotrivă şi 56 de abţineri, textul garantează asistență obligatorie din partea unui avocat pentru copiii suspectați sau acuzați.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a subliniat în repetate rânduri importanța asistenței oferite copiilor de către un avocat încă de la începutul procedurilor și pe parcursul interogatoriului poliției, sugerând că renunțarea la această asistență poate avea riscuri semnificative pentru copii.

Importanța asistenţei din partea unui avocat, în cazul copiilor este recunoscută, de asemenea, de toate normele internaționale.

Documentul garantează totodată dreptul copilului la o evaluare individuală, necesară pentru stabili nevoile specifice ale fiecărui minor în parte în ceea ce privește protecția, educația, formarea și reintegrarea în societate.

Evaluarea ar trebui realizată, stabileşte documentul, cel mai târziu înainte de trimiterea în judecată.

O atenție specială trebuie acordată copiilor, obligați să comită infracţiuni după ce au căzut victime ale traficului de persoane.

Directiva conţine în acelaşi timp şi o serie de prevederi referitoare la dreptul la libertate.

Potrivit textului, orice formă de privare de libertate a copiilor ar trebui să fie o măsură de ultimă instanță și pentru o perioadă cât mai scurtă.

Autorităţile sunt sfătuite să ia toate măsurile alternative la privarea de libertate, în cazul în care acest lucru este în interesul superior al copilului.

Textul garantează totodată dreptul minorului la protecţia vieţii private, de a fi însoţit pe toată durata procedurilor penale de un părinte sau de un tutore şi de a fi separat de adulţi în cazul în care este deţinut.

Directiva are acum nevoie de aprobarea oficială din partea miniştrilor de justiţie şi de interne din statele membre.

Va fi publicată apoi în Jurnalul oficial al Uniunii Europene, iar ţările comunitare vor avea apoi la dispoziţie 3 ani pentru a transpune normele în legislaţia naţională. Danemarca, Marea Britanie şi Irlanda au decis să nu aplice această directivă.