Ascultă Radio România Actualitaţi Live

PE: Noi reguli privind finanțarea partidelor și a fundațiilor UE

Parlamentul European a aprobat, la ultima sesiune plenară a actualei legislaturi, noi reguli vizând finanţarea partidelor şi a fundaţiilor afiliate lor din UE.

Euranet Plus.

Articol de Alex Olaru, 18 Aprilie 2014, 12:37

Fiecare stat membru al Uniunii are propria legisaţie privind partidele politice şi fundaţiile afiliate lor.

Votul legislativului comunitar urmăreşte în esenţă ca înfiinţarea entităţilor politice să fie făcută după normele Uniunii, fără obstacolele impuse de formele legale naţionale.

Totodată, se impun criterii şi standarde clare de transparenţă şi responsabilitate, se arată în textul rezoluţiei adoptate cu 539 de voturi pentru şi doar 103 împotrivă.

Concret, orice alianţă de partide naţionale care doreşte statut european şi chiar finanţare de la Bruxelles trebuie să respecte în primul rând valorile europene.

Audio: Noi reguli privind finanțarea partidelor și a fundațiilor UE.

Pe lângă Parlamentul European, de evaluarea respectării regulilor se va ocupa o Autoritate independentă, selectată de trei instituţii europene.

O altă condiţie preliminară pentru a beneficia de bani europeni este ca respectivul partid să aibă cel puţin un eurodeputat ales.

În situaţia în care sunt semne de întrebare referitoare la respectarea criteriilor şi valorilor europene fundamentale, exprimate în articolul 2 din Tratatul Uniunii, respectiva formaţiune va fi verificată şi riscă, în funcţie de gravitatea faptelor, să fie eliminată.

O asemenea decizie nu se poate lua cu mai puţin de două luni înainte de alegeri si se va aplica doar dacă există acord la nivelul Parlamentului European şi al Consiliului. O cale de atac rămâne Curtea de Justiţie.

Eurodeputaţii au votat şi în favoarea transparenţei şi a flexibilităţii financiare: pragul donaţiilor a fost ridicat la 18.000 de euro anual pentru fiecare donator.

Pentru contribuţiile ce depăşesc 3.000 de euro însă, numele donatorului şi suma exactă vor trebui făcute publice.

Votul din Parlamentul European va căpăta o importanţă aparte în următorii ani, în contextul în care alegerile europarlamentare de luna viitoare ar putea consfinţi ascensiunea unor formaţiuni de extremă dreapta, cu discurs anti-european şi cu potenţial risc de încălcare a principiilor şi valorilor comunitare.

Acordul, care trebuie susţinut şi de Consiliu, va intra în vigoare la 1 ianuarie 2017.

Comunicat de presă: Noi reguli privind finanțarea partidelor și a fundațiilor UE