Ascultă Radio România Actualitaţi Live

PE: Negocieri reluate privind Registrul european cu numele pasagerilor

Parlamentul European redeschide negocierile pentru un acord asupra protecţiei datelor pasagerilor care călătoresc cu avionul.

Articol de Victor Gheorghe, 22 Iulie 2015, 09:59

Decizia de a reîncepe negocierile cu statele membre şi CE pe tema unui proiect de norme privind schimbul şi protecţia datelor clienţilor companiilor aeriene a fost luată de comisia pentru libertăţi civile din PE.

Membrii acestei comisii au adus unele amendamente potrivit cărora astfel de date pot fi utilizate numai pentru a preveni şi detecta anumite tipuri de infracţiuni, cea mai importantă fiind terorismul.

Lista aprobată de către deputaţi mai includede exemplu traficul de fiinţe umane, exploatarea sexuală a copiilor, traficul de droguri, arme, muniţii şi explozivi, spălarea de bani şi criminalitatea infomatică.

Audio: Europa la zi. (Euranet Plus)

Se cere şi dezvoltarea tehnologiei necesare pentru a urmări schimburile de materiale pe reţelele de socializare şi pentru a bloca site-urile care incită la radicalizare.

Pe de altă parte, eurodeputaţii au introdus şi obligaţia de a garanta legalitatea transferului de date.

Astfel, pasagerii trebuie să fie informaţi în mod clar şi precis cu privire la colectarea informaţiilor, iar transferul acestora către entităţi private să fie interzis prin lege.

De asemenea, datele transferate de la transportatorii aerieni vor fi păstrate o perioadă iniţială de 30 de zile.

Ulterior, la solicitarea motivată a serviciilor secrete, unele date pot fi păstrate până la 5 ani, perioadă după care, cu anumite excepţii, vor fi şterse definitiv.

Parlamentarii au introdus şi noi prevederi care să oblige statele membre să facă schimb de date între ele şi cu Europol. Transferul trebuie să se facă printr-o reţea securizată.

Potrivit raportorului comisiei pentru libertăţi civile, fără aceste reguli europene mai multe guverne din ţările membre şi-ar crea propriul sistem, lăsând breşe de securitate.

El a pledat pentru o abordare europeană unitară care să asigure standarde înalte de protecţie a datelor şi principiul proporţionalităţîi.

Amintim că această iniţiativă era blocată de doi ani, din cauza unor temeri că sistemul ar putea încălca drepturile omului.

Optica a fost schimbată radical după atacul asupra publicaţiei franceze Charlie Hebdo, liderii europeni cerând urgentarea creării unui asemenea sistem de informaţii.