Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PROBLEME LA ZI Marţi, 21 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Iolanda Bădiliţă

15 Ianuarie 2014
Vizualizari: 1343
Comentează add

Dezbaterea scoate în evidenţă diferenţele radicale de opinie ale formaţiunilor ultranaţionaliste care cer o aşa numită restabilire a suveranităţii naţionale.

PE discută dreptul la liberă circulaţie în UE a muncitorilor

iolanda-badilita

Foto: Arhivă.

Parlamentul European discută în această după amiază dreptul la liberă circulaţie al cetăţenilor din spaţiul comunitar.

Dezbaterea iniţiată după declaraţiile premierului britanic David Cameron referitoare la o eventuală limitare a acestui drept, considerat primordial în Uniune, scoate în evidenţă diferenţele radicale de opinie ale formaţiunilor ultranaţionaliste care cer o aşa numită restabilire a suveranităţii naţionale, idee respinsă ferm de instituţiile europene.

Cetăţenii europeni nu trebuie confundaţi cu resortisanţi din statele terţe, căci doar cetăţenii europeni au dreptul de a circula liberi şi de a se stabili oriunde în UE, chiar şi pe motive economice, a făcut clar astăzi în numele preşedinţiei elene a UE, Dimitris Kourkoulas, în cadrul unei dezbateri având ca bază temerile exprimate în câteva state europene, mai cu seamă în Marea Britanie şi Germania, cu privire la abuzarea sistemelor sociale de către lucrătorii migranţi din statele estice.

Pe măsură ce se apropie alegerile, imigraţia este tematizată din ce în ce mai mult în unele ţări europene.

Eurodeputatul german Elmar Brok, din partea Uniunii Creştin Democrate a propus la începutul anului într-o declaraţie dezavuată ulterior de propria grupare politică repatrierea imigranţilor din Europa de Est care sosesc în Germania pentru a scăpa de sărăcie şi înregistrarea amprentelor lor pentru a-i împiedica să mai revină.

"Migranţii în UE sunt mai activi decât cetăţenii naţionali şi sunt mai rar în şomaj, fiind contributori neţi la sistemele de asigurări sociale" - este declaraţia comisarului pentru muncă, afaceri sociale şi incluziune, László Andor, potrivit căruia, niciun stat membru nu a oferit până acum vreo probă de abuz sistematic a sistemelor sociale de către lucrătorii migranţi.

Mâine Parlamentul European va adopta o rezoluţie pe tema respectării dreptului la liberă circulaţie a lucrătorilor din UE.


Etichete parlamnetcirculaţiemuncitoriDavid CameronDimitris KourkoulasLászló Andor

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live