Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal (Continuare) Marţi, 09 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cristian Niţă

3 Iulie 2017
Vizualizari: 1345
Comentează add

Propunerea a fost formulată încă din ianuarie de Comisia Europeană, care sublinia atunci dificultăţile cu care se confruntă ţara în ceea ce priveşte finanţarea pe termen scurt.

PE dezbate acordarea unui ajutor pentru Republica Moldova

cristian-nita

 Parlamentul European în plen. Foto: http://audiovisual.europarl.europa.eu.

Şedinţa plenară a Parlamentului European, programată la Strasbourg, are pe ordinea de zi propunerea Comisiei Europene privind acordarea unui ajutor financiar de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova, sub formă de asistenţă macrofinanciară.

Propunerea a fost formulată încă din ianuarie de Comisia Europeană, care sublinia atunci dificultăţile cu care se confruntă ţara în ceea ce priveşte finanţarea pe termen scurt.

Au apărut însă ulterior unele tensiuni în relaţia cu UE, după ce preşedintele Igor Dodon a anunţat că vrea să organizeze un referendum prin care să consulte populaţia asupra unor modificări ale Constituţiei, printre care şi posibilitatea ca preşedintele să poată dizolva parlamentul şi să convoace alegeri anticipate.

Un alt motiv de nemulţumire al oficialilor europeni este preconizata reformă electorală din care sistemul actual de vot, proporţional, ar urma să fie înlocuit cu cel mixt sau uninominal.

Comisia de la Veneţia s-a pronunţat împotriva implementării acestui tip de scrutin, unul din motive fiind că propunerea a fost insuficient dezbătută şi nu există consens în cadrul partidelor politice şi a societăţii civile.

De altfel, mai mulţi oficiali europeni au avertizat Republica Moldova că acordarea asistenţei macrofinanciară depinde în mare măsură de respectarea recomandărilor Comisiei de la Veneţia.

Raportul va fi prezentat de europarlamentarul român Sorin Moisă.

 


Etichete PEParlamentul Europeanajutor pentru Republica MoldovaStrasbourg

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live