Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TOPUL NOSTRU ... MUZICA VOASTRĂ (Continuare) Duminică, 23 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Mihai Udroiu

5 Aprilie 2017
Vizualizari: 578
Comentează add

Proiectul de rezoluţie referitor la condiţiile în care PE va aproba acordul de retragere a Marii Britanii din UE a fost adoptat de eurodeputaţi.

PE: Condiţii pentru Brexit

mihai-udroiu

Parlamentul European în plen. Foto: http://audiovisual.europarl.europa.eu.

Eurodeputaţii au aprobat astăzi la Strasbourg proiectul de rezoluţie referitor la condiţiile în care Parlamentul European dă undă verde acordului final de retragere a Marii Britanii din blocul comunitar.

Documentul subliniază în primul rând necesitatea asigurării de drepturi egale pentru cetăţenii comunitari care trăiesc în Regatul Unit şi pentru britanicii din Uniune.

Trimisul nostru la Strasbourg Mihai Udroiu relatează.

Proiectul de rezoluţie subliniază în primul rând necesitatea unui tratament echitabil atât faţă de cetăţenii comunitari care trăiesc în Regatul Unit, cât şi faţă de britanicii aflaţi în ţările Uniunii.

Până la oficializarea Brexit-ului, Londra trebuie să-şi respecte toate angajamentele, în temeiul tratatului comunitar, inclusiv obligaţiile financiare.

Deşi demnitarii europeni nu au avansat o cifră oficială, este vehiculată o sumă care a provocat din nou o reacţie acidă a euroscepticului Nigel Farage, care a luat cuvântul astăzi în plenul legislativului de la Strasbourg.

Nigel Farage: "La început ne-aţi spus că trebuie să plătim o factură de 52 de miliarde de lire sterline, o cifră inventată, e clar; practic, o răscumpărare.

"Puteaţi să spuneţi că Marea Britanie a dat peste 200 de miliarde de lire sterline ca acţionar în bunurile Uniunii Europene, aşa că voi trebuia să faceţi o ofertă pe care să n-o putem refuza ca să plecăm".

Majoritatea liderilor grupurilor politice au spus că forul Celor 27 trebuie să-şi protejeze în mod unit interesele.

Un apel la unitate a făcut şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Jean-Claude Juncker: "Acesta este momentul să rămânem uniţi şi să nu ne despartă nimeni.

"În aceste negocieri, toate instituţiile şi toate cele 27 de state membre trebuie să facă front comun şi, cu cât suntem mai puternici împreună, cu atât mai puternici vom fi şi la negocieri".


Etichete BrexitPEParlamentul EuropeanNigel Faragepreşedintele Comisiei EuropeneJean-Claude Juncker

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live