Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: AGENDA GLOBALĂ Vineri, 10 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Iolanda Bădiliţă

14 Februarie 2012
Vizualizari: 1205
Comentează add

Sute de decese au fost înregistrate în rândul persoanelor fără adăpost din Europa, de la instalarea, în ultimele săptămâni, a valului de frig. Peste trei milioane de persoane fără adăpost trăiesc în UE.

PE cere o strategie pentru persoanele fără adăpost

iolanda-badilita

 Parlamentul European. Foto: Arhivă Reuters.

Parlamentul European va vota, săptămâna aceasta, o rezoluţie, în care cere Comisiei şi Consiliului să adopte o strategie destinată ajutorării celor peste trei milioane de persoane fără adăpost, care trăiesc în UE. 

Iniţiativa are la bază sutele de decese înregistrate în rândul persoanelor fără adăpost, de la instalarea, în ultimele săptămâni, a valului de frig în Europa.   
 
Atât Comisiei, cât şi Consiliului, le-au mai fost adresate astfel de solicitări, cea mai recentă datând din 2011. 
 
"Comisia nu a răspuns, încă, la cererea noastră." a declarat Karima Delli, autoarea unei rezoluţii cu privire la o strategie europeană pentru persoanele fără adăpost. 
 
"Răspuns inadecvat" la acutizarea problemelor sociale
 
Mai mulţi membri ai Parlamentului au explicat că tragediile înregistrate în rândul persoanelor fără adăpost îşi găsesc explicaţia, de fapt, în răspunsul inadecvat al statelor membre, cât şi al UE, la acutizarea, odată cu criza economică, a problemelor sociale. 
 
Lipsa locurilor de muncă sau salariile neîndestulătoare pentru un trai decent i-au trimis pe oameni în stradă, a spus un deputat care a arătat că printe bătrâni şi copii există şi persoane salariate fără adăpost, care trăiesc în maşini, hoteluri şi care nu îşi permit să aibă un domiciliu stabil.
 
Însă, comisarul Michel Barnier a amintit că statele membre au alocat, pentru perioada 2007-2013, zece miliarde de euro din Fondul Social European, pentru lupta împotriva excluziunii sociale. 
 
El a arătat că statele membre sunt primele care trebuie să îşi asume responsabilitatea pentru persoanele fără adăpost şi pentru pregătirea necesară, pentru că astfel de tragedii să nu se mai întâmple. 
 
"Există şi o dimensiune europeană a acestei chestiuni. Este nevoie de un răspuns politic, global, rapid şi puternic.", a declarat Michel Barnier.
 
Comisarul Michel Barnier a subliniat că spijină înfiinţarea unui serviciu de protecţie civilă europeană şi că, la nivelul UE, pot fi găsite resurse, pentru a stimula implementarea unor măsuri de asigurare a serviciilor universale de bază, cum ar fi locuinţele şi alimentele pentru persoanele fără adăpost.

Etichete Parlamentul Europeanfriggerajutoareadăpostmăsuri

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live