Ascultă Radio România Actualitaţi Live

PE cere o implicare mai mare în protejarea minorilor pe internet

Parlamentul European cere mai multe eforturi pentru investigarea abuzurilor sexuale asupra copiilor pe internet, pedepsirea vinovaților și înlăturarea conținutului online ilegal.

Euranet Plus.

Articol de Alex Olaru, 13 Martie 2015, 11:26

Parlamentul European a votat o rezoluţie prin care solicită, printre altele, o implicare mai mare în protejarea minorilor pe internet.

Eurodeputaţii solicită, prin votarea rezoluţie în actuala sesiune plenară, că abuzurile sexuale asupra copiilor pe internet să fie investigate corespunzător, ca vinovaţii să fie traşi la răspundere, victimele lor să fie protejate mai bine şi, totodată, să fie imbunătăţite măsurile de prevenţie, inclusiv prin eliminarea conţinutului ilegal.

În textul aprobat cu o majoritate covârşitoare, 606 voturi pentru şi doar 4 împotrivă, se vorbeşte de o abordare globală, în ideea că un fenomen care se produce şi i-a tot mai multă amploare în domeniul virtual trebuie contracarat prin măsuri care să nu se oprească la graniţele naţionale.

Audio: Europa la zi. (Eurnet Plus).

În primul rând, Parlamentul European solicită acţiuni pe anumite paliere.

Eurodeputaţii consideră că o mare parte din responsabilitate o poartă industria IT, inclusiv furnizorii de servicii de internet care adesea găzduiesc conţinut cu probleme.

Astfel se cere ca aceştia să reacţioneze prompt, să elimine conţinutul ilegal şi să raporteze cazurile autorităilor competente.

La rândul lor, cele din urmă trebuie să se preocupe şi să ţină pasul cu tehnologia, în condiţiile în care volumul de date ce trebuie examinate poate fi copleşitor, la fel şi căile prin care copii pot fi exploataţi sexual pe internet.

Legislativul comunitar admite că Europolul şi autorităţile trebuie să beneficieze şi de finanţări, resurse umane şi cadrul legal necesare.

Nu în ultimul rând, eurodeputaţii au insistat în textul votat asupra importanţei informării prin campanii şi linii telefonice speciale, astfel încât copii, părinţii şi profesorii să înţeleagă pe deplin pericolele din mediul virtual.

Statele membre care nu au transpus directiva din 2011 referitoare la pornografia infantilă, combaterea abuzurilor sexuale şi exploatarea copiilor li se cere să nu mai aştepte.

Parlamentul European salută şi iniţiativa UE şi a partenerilor din 55 de state de crearea unei alianţe globale împotriva abuzurilor pe internet asupra copiilor.