Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: BURSA DE UMOR Duminică, 07 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alla Boţan, Radio Chişinău

13 Ianuarie 2016
Vizualizari: 913
Comentează add

Partidul Democrat din Moldova anunţă astăzi numele candidatului pe care îl propune pentru funcţia de prim-ministru, după ce la Chişinău a fost constituită o nouă majoritate.

PD din Republica Moldova propune astăzi un nou premier

alla-botan-radio-chisinau

Liderul Partidului Democrat, Marian Lupu. Foto: marianlupu.md.

Partidul Democrat din Moldova anunţă astăzi numele candidatului pe care îl propune pentru funcţia de prim-ministru, după ce la Chişinău a fost constituită o nouă majoritate parlamentară.

Între timp, platforma Demnitate şi Adevăr, care a organizat mai multe manifestaţii de stradă anul trecut, a anunţat acţiuni de protest faţă de desemnarea unui premier din partea acestei formaţiuni politice.

Liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, a declarat că deocamdată nu au avut loc negocieri referitoare la guvern, structuri, partajări şi funcţii.

El a precizat că acestea vor începe după ce preşedintele Nicolae Timofti va semna decretul de desemnare a candidatului la funcţia de prim-ministru, lucru care ar urma să se întâmple joi.

Astăzi, Biroul politic al Partidului Democrat va decide pe cine va propune formaţiunea la funcţia de şef al executivului.

"Imediat după ce preşedintele semnează decretul, ne aşezăm, negociem întreg pachetul, apoi etapa absolut firească în procesul de pregătire, a prezentării în parlament a programului de guvernare, programul guvernului şi a componenţei /executivului/", a spus Marian Lupu.

Ieri a avut loc o rundă de discuţii dintre Partidul Democrat şi Partidul Liberal Democrat, în vederea participării liberal-democraţilor la formarea guvernului.

Deputatul PLDM Valeriu Ghileţchi a declarat după întrevedere că au rămas unele întrebări fără răspuns, iar mult va depinde şi de candidatura Partidului Democrat la funcţia de premier.

El a menţionat că fracţiunea PLDM va lua mâine o decizie în acest sens.

"Am ridicat mai multe întrebări. La o bună parte din ele am primit răspuns, la altele încă nu avem răspunsul final. În baza acestei informaţii pe care o avem, noi vom analiza de fapt dacă putem lua o decizie sau vom aştepta până va fi totuşi anunţat candidatul", a declarat Valeriu Ghileţchi.

Pe de altă parte, platforma Demnitate şi Adevăr îi cere preşedintelui Nicolae Timofti să nu desemneze candidatul Partidului Democrat la funcţia de prim-ministru.

De asemenea, într-un apel prezentat astăzi la un miting în faţa reşedinţei prezidenţiale, platforma a chemat cetăţenii la proteste masive, pentru a se opune accederii la putere a reprezentanţilor PD.

"Vom declanşa proteste paşnice masive pe tot teritoriul Republicii Moldova dacă va fi înaintat şi propus la funcţia de prim-ministru un reprezentant al acestei grupări criminale, încropite peste noapte, care nu are nicio legalitate, ce nu reprezintă în niciun caz poporul Republicii Moldova", a spus unul dintre liderii platformei, Valentin Dolganiuc.

Reprezentanţii platformei au pichetat ieri sediile mai multor partide politice cu reprezentare parlamentară.

Luni şi primarul de Bălţi, Renato Usatâi, a chemat oamenii la proteste.

Fracţiunile Partidului Democrat şi Partidului Liberal, grupul foştilor deputaţi comunişti şi un grup de liberal-democraţi au semnat un acord pentru crearea unei noi majorităţi parlamentare, iar astăzi ar urma să îi propună şefului statului candidatul la funcţia de premier.

Potrivit unor surse neoficiale, acest candidat ar putea fi Vlad Plahotniuc, un controversat şi influent politician şi om de afaceri.

Preşedintele Nicolae Timofti s-ar opune acestei nominalizări, deşi o interpretare a Curţii Constituţionale l-ar obliga să desemneze candidatul propus de o majoritate parlamentară. 


Etichete Republica MoldovaPartidul DemocratMarian Lupupropunere pentru funcţia de prim-ministruGuvernplatforma Demnitate şi Adevărpreşedintele Nicolae Timoftimajoritate parlamentară

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live