Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal (Continuare) Joi, 01 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

24 Noiembrie 2014
Vizualizari: 1406
Comentează add

Patruzeci de medicamente noi vor putea fi introduse pe listele de medicamente compensate printr-un nou tip de contract, numit contract cost-volum, susţin autorităţile din sănătate.

"Patruzeci de medicamente noi", pe lista celor compensate

radiojurnal

Foto: Arhivă.

Patruzeci de medicamente noi vor putea fi introduse pe listele de medicamente compensate printr-un nou tip de contract, aşa-numitul contract cost-volum, susţin autorităţile din sănătate.

Finanţarea va fi obţinută prin scoaterea de pe liste a unor medicamente sau reducerea procentului de compensare la 20% pentru medicamente adjuvante, cum ar fi antiinflamatoarele şi vasodilatatoarele.

Prin reducerea compensării se estimează o economie între 50 şi 80 de milioane de euro.

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea, spune că nu se cunoaşte bugetul alocat acestor contracte.

Producătorii însă susţin că nu se vor face economii, iar bugetul va fi asigurat din creşterea taxei clawback.

"Autorităţile şi reprezentanţii industriei farma au dezbătut contractul cost-volum care va stabili ce medicamente vor intra pe listele compensate şi gratuite susţinute parţial de producători. Contractul va stipula, de asemenea, câţi pacienţi vor beneficia de medicamentele pentru fiecare afecţiune. Criteriile de eligibilitate a pacienţilor vor fi stabilite de comisiile medicale de specialitate.

"Practic, va fi o negociere între producătorii de medicamente şi reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, care va stabili procentul cu care va participa fiecare parte pentru acoperirea preţului medicamentului", a explicat Vasile Ciurchea.

Preşedintele CNAS, spune că, prin încheierea contractelor, vor beneficia în primul rând pacienţii care nu au altă alternativă terapeutică.

De asemenea, preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului, Marius Savu, a precizat că vor mai beneficia pacienţii care suferă de adenom de prostată, melanom malign şi hepatita C.

Autorităţile speră să nu existe liste de aşteptare în urma încheierii acestor contracte.


Etichete CNASVasile CiurcheamedicamentecompensatelistăcontractpacienţiMarius Savuafecţiunibolnavitratament

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live