Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PROBLEME LA ZI (R) Marţi, 30 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Gabriela Pentelescu

9 August 2009
Vizualizari: 1066
Comentează add

În Italia a intrat în vigoare pachetul de legi privind siguranţa publică promovat de ministrul de interne Roberto Maroni.

Patrulele civile din Italia, legale dar nepopulare

gabriela-pentelescu

Ministrul de interne Roberto Maroni. Foto: MediaFax

În Italia a intrat în vigoare controversatul pachet de legi privind siguranţa publicã, promovat de guvernul de dreapta condus de premierul Silvio Berlusconi. Potrivit noilor reglementãri, imigraţia clandestină devine infracţiune şi este autorizată activitatea patrulelor de voluntari civili, ce vor controla, în teren, respectarea ordinii publice.

Pentru partidele de stânga şi pentru o mare parte a societãţii civile italiene, înfiinţarea acestor patrule civile aminteşte de "grupurile cetãţeneşti de acţiune" din timpul regimului fascist. 

Nu în toate în marile oraşe, primarii au pus în aplicare noile mãsuri. Sunt destul de puţine localitãţile italiene în care, începând de ieri, primãriile au decis înfiinţarea patrulelor de voluntari, care săse ocupe cu supravegherea ordinii publice, aşa cum îşi doreşte ministrul de interne, Roberto Maroni.

Cele mai multe oraşe în care au apãrut patrulele se află în nordul Italiei şi au primari care aparţin formaţiunii ultranaţionaliste Liga Nordului, cum e cazul localitãţilor Verona, Padova sau Trieste. Situaţia este diferită în marile oraşe şi anume, la Roma, Milano, Torino şi Napoli, unde patrulele nu s-au înfiinţat.

La Milano, primarul Letizia Moratti, a spus că va mai aştepta până în septembrie, pentru a şti precis dacă oraşul are nevoie de aceste noi structuri. Nici la Napoli nu există astfel de voluntari, întrucât primarul Rosa Russo Jervolino a declarat că căcetãţenii nu pot înlocui statul şi nu este corect să desfãsoare o activitate care trebuie îndeplinită doar de cãtre forţele de ordine.

În capitalã, primarul Gianni Alemano a anunţat că va aplica decretul ministrului Maroni, însă poate doar din octombrie şi mergând exclusiv pe ideea unor voluntari care să se ocupe şi de aspectele sociale din cartiere, nu doar de identificarea celor care nu respectă ordinea publicã.


Etichete ItaliaRoberto MaroniGianni Alemanopatrule

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live