Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Patru bănci din UE au ieşit foarte prost la ultimul test de stres

Bănci din Italia, Irlanda, Spania şi Austria au ieşit foarte prost la ultimul test de stres aplicat de organismul Uniunii Europene de supraveghere bancară.

Patru bănci din UE au ieşit foarte prost la ultimul test de stres

Articol de Arina Petrovici, 10 August 2016, 09:43

Bănci din Italia, Irlanda, Spania şi Austria au ieşit foarte prost la ultimul test de stres aplicat de organismul Uniunii Europene de supraveghere bancară.

Autoritatea Bancară Europeană subliniază că rezultatele arată că mai sunt multe de făcut pentru a îmbunătăţi zona de credit a economiei comunitare.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

Autoritatea Bancară Europeană a dat recent publicității rezultatele ultimelor sale teste de stres, potrivit cărora banca italiană Monte dei Paschi, banca austriacă Raiffeisen, cea spaniolă Banco Popular și două dintre principalele bănci irlandeze au obținut cele mai slabe rezultate.

Un test de stres este o simulare a mai multor scenarii diferite de criză financiară prin care poate fi verificată soliditatea instituțiilor bancare.

Autoritatea Bancară Europeană, care a supus la teste de stres 51 de bănci din zona euro, a subliniat că rezultatele arată că mai sunt multe de făcut pentru a pune băncile într-o poziție solidă.

“Deși recunoaștem majorările de capital semnificative făcute până acum, acesta nu este un certificat de sănătate. Mai sunt multe de făcut” – a declarat președintele Autorităţii Bancare Europene, Andrea Enria, citat de Reuters.

La opt ani după ce colapsul băncii americane Lehman Brothers a atras după sine o criză financiară globală, multe dintre băncile europene fac eforturi uriaşe pentru a se reabilita.

Aceasta este a treia rundă de teste de stres derulate în Uniunea Europeană după ce contribuabilii au salvat mai multe bănci după criza financiară din 2007-2009.

De data aceasta, pentru prima dată, testele derulate de Autoritatea Bancară Europeană au inclus și impactul unor riscuri precum amenzile și înțelegerile în justiție asupra capitalului băncilor.

Potrivit calculelor Autorităţii, impactul total al amenzilor și înțelegerilor asupra capitalului băncilor ar fi de 71 miliarde de euro.

Cel mai mare impact ar proveni, însă, de pe urma pierderilor provocate de pe urma creditelor, pierderi care s-ar ridica la 350 miliarde de euro la toate băncile testate.

Concluzia generală este că sistemul bancar european ar fi, totuşi, rezistent la o nouă criză financiară.