Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI * Meteo * Sport Luni, 08 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alexandra Coşlea

6 Noiembrie 2012
Vizualizari: 1423
Comentează add

În anii '90, după prăbuşirea comunismului, patriarhul s-a confruntat cu o tentativă de secesiune din partea unor lideri religioşi, care au numit un patriarh "alternativ".

Patriarhul Bulgariei a murit la 98 de ani

alexandra-coslea

Foto: Reuters

Cel mai bătrân demnitar ortodox din Europa, patriarhul Bulgariei, Maksim, a decedat marţi dimineaţa la vârsta de 98 de ani, a anunţat Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Bulgare, într-un comunicat, relatează AFP.

Într-o declaraţie pentru postul public de radio BNR, mitropolitul Nikolai le-a cerut bulgarilor "să se roage pentru sufletul patriarhului Maksim", Marin Minkov pe numele său de familie.

Ales la conducerea Bisericii Ortodoxe Bulgare la vârsta de 56 de ani, în 1971, în perioada dictaturii comuniste, el a fost timp de 40 de ani cel mai înalt demnitar religios ortodox din Bulgaria.

În anii '90, după prăbuşirea comunismului în Europa de Est, el s-a confruntat cu o tentativă de secesiune din partea demnitarilor religioşi reformişti, care au numit un patriarh "altenativ".

Reformiştii îi reproşau celui care a fost între 1955 şi 1955 reprezentantul la Moscova al Bisericii Ortodoxe Bulgare "pasivitatea", chiar "complezenţa" sa faţă de regimul comunist.

Partidul Comunist, deşi promova ateismul, tolera religia cu condiţia ca bisericile să admită preeminenţa puterii comuniste.

Patriarhul a refăcut unitatea bisericii

Puţin câte puţin, până în 2001, cu susţinerea fostului rege al Bulgariei Simeon de Saxa-Coburg, premier în perioada respectivă, el a reuşit să reconstituie unitatea Bisericii Ortodoxe Bulgare, la care aderă 80% din locuitori ai ţării.

În timpul conducerii sale, el a trăit departe de viaţa politică şi publică.

Chiar atunci când presa bulgară a dezvăluit, la începutul lui 2012, apartenenţa la poliţia secretă comunistă a 11 dintre cei 15 principali episcopi ortodocşi, el a preferat să păstreze tăcerea, numele său nefigurând pe această listă.

În ultimii ani, sănătatea lui s-a deteriorat puternic, iar credincioşii nu puteau să îl mai vadă decât rareori ori, la slujbele oficiate cu ocazia marilor sărbători religioase


Etichete patriarhBulgariaMaksimBiserica Ortodoxa BulgarăEuropa de EstMoscovademnitar ortodoxPartidul Comunist

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live