Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CA PE ROATE Duminică, 17 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Dan Vasiliu, corespondent RRA în Marea Britanie

15 Martie 2019
Vizualizari: 415
Comentează add

Joia viitoare, premierul Theresa May va merge la Bruxelles pentru summitul liderilor europeni cu obiectivul de a obține o amânare a Brexitului din partea UE.

Pașii care urmează în procesul ieșirii Marii Britanii din UE

dan-vasiliu-corespondent-rra-in-marea-britanie

FOTO: EPA/Agerpres.

Premeirul britanic Theresa May trebuie să îi convingă pe europeni să accepte o amânare a Brexitului, după ce Parlamentul de la Londra a luat ieri o decizie în acest sens.

Trimisul nostru la Londra, Dan Vasiliu explică pașii care urmează în procesul ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Joia viitoare, premierul Theresa May va merge la Bruxelles pentru summitul liderilor europeni cu obiectivul de a obține o amânare a Brexitului din partea Uniunii Europene.

Chiar dacă este nevoie de un unanimitate pentru o astfel de decizie, până în prezent nu au existat semnale că cineva s-ar opune.

Theresa May va trebui însă să ofere un motiv clar pentru care cere amânarea și să sugereze o durată.

"Ea in format deja Parlamentul că poate cere o amânare scurtă tehnică până la 30 iunie, dar am pus o condiție: Parlamentul să voteze până miercuri în favoarea acordului negocia de cabinetul ei, acord raspuns deja de două ori".

În caz contrar, Theresa May spune că va cere o amânare de lungă durată, ceea ce - adaugă ea - ar putea deschide calea către mai multe scenarii, inclusiv revocarea articolului 50.

Premierul încearcă astfel să pună presiune pe conservatorii eurosceptici care își doresc Brexitul, dar care au respins acordul negociat, nemulțumiți de prevederile lui.

Aceștia vor fi puși în fața unei dileme: fie aleg o înțelegere pe care nu o agreează, fie acceptă amânarea de durată a  Brexitului, cu toate variantele care derivă de aici.

Rezolvarea acestui puzzle politic ar putea veni de la cei 10 deputați nord-irlandezi, care până acum au votat împotriva acordului propus de Theresa May, dar puși în fața unei lungi perioade de incertitudine au semnalat că ar fi gata să își schimbe votul, iar dacă nord-irlandezii decid să susțină acordul, rebelii conservatori au anunțat că sunt dispuși să facă același lucru.


Etichete marea britanieuebrexittheresa may

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live