Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Vineri, 20 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Autor

Mihaela Helmis

14 Iulie 2013
Vizualizari: 3378
Comentează add

Lucrarea combină mărturia scriitoarei Klara Ostfeld, supravieţuitoare a ororilor naziste, cu rezultatele cercetării istorice.

Paşaport pentru viaţă

mihaela-helmis

Soţii Klara şi Hilo Ostfeld. Foto: Elena Chiriţă

Cernăuţi-Caracas, via Transnistria  e  pe scurt traseul  soţilor Klara şi Hilo Ostfeld  care trăiesc acum in Venezuela.
 
La Bucureşti au ajuns rar, dar le-au părut nesfârşite  cele  1000 de zile  de supravieţuire  la Moghilev, sau la Cazaciovka,Djurin, Râbniţa ,Tatarovka , ale  celor  asemenea... Fară rădăcini, dar cu Paşaport pentru viaţă şi cu urgenţa de a spune!!!
Cat mai pot!
 
In urmă cu 70 de ani , pentru orfanii  evrei între 2 şi 16 ani din zecile de ghetouri transnistrene se solicita un Paşaport pentru viaţă, iar documentarul pe care vi-l propunem duminica de la ora 12,30 este mai mult decăt povestea unora  care au  supravieţuit cumplitelor  încerări de destin.
 
Împovărate  destine , descrise  auto-biografic  în cărţile  Lumini si umbre ale vieţii mele de Klara Pesate Ostfeld,dar şi de Hilo Ostfeld în a sa Luptă fără sfârşit. Holocaust -Destine la răscruce  se  numeşte cartea document  publicată recent  de Elena Chiriţă,la Editura Universitara.
 
“HOLOCAUST. Destine la rascruce” este o carte document care  se deosebeste esential de alte lucrari pe tema Holocaustului, pentru ca ofera o perspectiva mult mai larga decat simpla trecere in revista a unor date istorice sau abordarea exclusiva a aspectelor individuale ale Holocaustului.
 
Lucrarea combina marturia scriitoarei Klara Ostfeld - supravietuitoare a ororilor naziste – cu rezultatele cercetarii istorice.  
 
Povestea cutremuratoare de viata a evreicii nascute pe pamant romanesc si relatarile despre emigrare, considerata exilul pe viata de catre supravietuitorii Holocaustului, imbogatesc imaginea asupra istoriei evreilor romani.
 
In aceasta carte sunt prezentate, de asemenea, documente referitoare la politica antisemita a maresalului Antonescu, documente necunoscute nu numai publicului larg, ci si multor istorici sau sociologi.
 
Informatiile cuprinse in aceasta carte sunt relevante pentru dimensiunea si tragismul rasismului, intolerantei, xenofobiei.
 
Un capitol special este dedicat experimentului Transnistria – tema a numeroaselor viziuni diferite atat in domeniul cercetarii academice, cat si al dezbaterii publice si la nivel politic. 
 
Documentarul vi-i prezintă  pe soţii Klara si Hilo Ostfeld , aceşti eroi fără vină şi fără voie, posesori ai paşaportului pentru viaţă , dar si ai unui mesaj.
 
Un documentar Radio Romania Actualităţi 2013.
 
Audio: Documentar despre cartea-document “HOLOCAUST. Destine la răscruce” 
 
 
 

Etichete Exclusiv RadioHolocaustlansare carteKlara Pesate OstfeldHilo OstfeldElena Chiriţă

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live