Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Joi, 07 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Nicu Popescu

3 Aprilie 2022
Vizualizari: 303
Comentează add

Corespondenţă din Belgrad: În Serbia azi au loc alegeri prezidenţiale, parlamentare şi locale.

Partidul președintelui Vučić speră la o nouă victorie electorală

nicu-popescu

Președintele Serbiei Aleksandar Vucic (dreapta) și premierul Ungariei Viktor Orban au o relație strânsă de la o conferință de presă comună din mai 2020. Foto: Andrej ISAKOVIC/ AFP

Realizator: Azi au loc alegeri prezidenţiale, parlamentare şi locale în Serbia. O corespondenţă din Belgrad de Nicu Popescu.

Reporter: Actualul președinte al Serbiei, Aleksandar Vučić și partidul pe care îl conduce, Progresist Sârb, se așteaptă să obțină din nou încrederea electoratului pentru un nou mandat, poate chiar din primul tur. Sunt opt candidați, iar partidul să fie din nou formațiunea principală a Adunării Naționale, Parlamentul sârb. Sunt 19 liste de candidați.

Pe de altă parte, dat fiind că sunt și alegeri locale în 14 localități, inclusiv în capitală, opoziția speră într-un scor foarte bun în Belgrad, unde este cam un sfert din electorat. Votarea începe la ora locală 7:00, 8:00 la București, fiind așteptați la urne puțin peste 6 milioane și jumătate de alegători. Sunt și cele mai multe secții de vot până acum pentru diaspora, 77 în 34 de țări. Deja în Marea Britanie, Statele Unite și Canada s-a votat.

Corectitudinea procesului electoral va fi monitorizată de numeroși observatori, între care și Adunarea Parlamentară a OSCE, delegaţie din care fac parte și doi deputați români.

În final, un amănunt interesant: acum două săptămâni s-a inaugurat tronsonul de cale ferată de mare viteză Belgrad-Novi Sad - circa 80 de km, o jumătate de oră, 200 de km pe oră viteza maximă - ca parte a liniei rapide Belgrad-Budapesta. În preajma alegerilor, preț promoțional la bilete: 300 de dinari - sub 3 euro, circa 13 lei. Tăiat de panglică și călători de vază la primul drum: protagoniștii alegerilor de astăzi din Ungaria și Serbia, Viktor Orban și Aleksandar Vučić.


Etichete (ii)alegeriserbiatrenAleksandar Vučić

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live