Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: DIMINEŢI... CU SOARE.. DE SARBATOARE Luni, 30 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Victor Pogor

25 Februarie 2019
Vizualizari: 440
Comentează add

Partidul Socialiştilor, al preşedintelui filo-rus Igor Dodon, a obţinut cele mai multe voturi, 31,3%, în alegerile parlamentare care au avut loc ieri în Republica Moldova.

Partidul Democrat de la Chişinău, dispus la crearea unei viitoare coaliţii

victor-pogor

  Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon. Foto: Arhivă

Partidul Socialiştilor, al preşedintelui filo-rus Igor Dodon, a obţinut cele mai multe voturi, 31,3%, în alegerile parlamentare care au avut loc ieri în Republica Moldova.

Potrivit rezultatelor centralizate, după numărarea a peste 98% din sufragii, pe locul doi se situează opoziţia pro-europeană din blocul ACUM, cu 26% din voturi, urmată de Partidul Democrat, al controversatului om de afaceri Vlad Plahotniuc, cu 24%.

În Parlament vor mai intra şi reprezentanţi ai partidului ŞOR, condus de primarul rusofon al oraşului Orhei, Ilan Şor, politician acuzat de implicare în furtul a un miliard de dolari din sistemul bancar al ţării.

Aceste procente reprezintă rezultatele votului pe liste, în baza cărora sunt aleşi jumătate dintre deputaţi.

Cealaltă jumătate au fost aleşi uninominal, unde cele mai multe mandate au fost obţinute de reprezentanţii ai Partidului Democrat.

De altfel, acesta s-a arătat dispus încă de aseară să negocieze în vederea formării unei coaliţii cu orice formaţiune.

Partidul Democrat de la Chişinău de guvernământ este dispus să discute cu toate forţele din noul Parlament pentru a crea o viitoare coaliţie, a declarat la scurt timp după închiderea secţiilor de vot liderul formaţiunii, Vlad Plahotniuc:

Vlad Plahotniuc: Nu suntem supăraţi pe nimeni. Nu avem politicieni cu care nu acceptăm să discutăm. Noi nu vom pune condiţii, dar nu vom accepta nici condiţionalităţi.

Pe de altă parte, liderii blocului ACUM, de orientare pro-europeană, Maia Sandu şi Andrei Năstase, au calificat alegerile de ieri ca fiind cele mai nedemocratice din istoria Republicii Moldova, menţionând că nu exclud proteste stradale.

Andrei Năstase: O să protejăm acest vot, dacă va fi nevoie şi în stradă şi acest lucru trebuie să îl cunoaştem cu toţii, şi cetăţenii din Republica Moldova, şi cei din diasporă, care au fost batjocoriţi în acest scrutin electoral cum nu s-a mai întâmplat niciodată în ţara noastră.

Partidul Socialiştilor, susţinut de preşedintele pro-rus Igor Dodon, a declarat după închiderea secţiilor de vot că va decide dacă recunoaşte sau nu scrutinul parlamentar, după ce va analiza toate încălcările procesului de vot.

Autoritatea Centrală Electorală de la Chişinău susţine că procesul electoral s-a desfăşurat fără incidente majore şi în mod transparent, fiind înregistrate doar 18 sesizări minore.


Etichete alegerimoldovacoalitie

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live