Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: La minut (CONTINUARE) Vineri, 03 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Mălina Andronescu

25 Mai 2014
Vizualizari: 1099
Comentează add

Potrivit primelor rezultate parţiale, conservatorii cancelarului Angela Merkel câştigă cel mai mare număr de voturi, 36%, dar scorul obţinut de ei este mai mic decât precedentul.

Partidul cancelarului Angela Merkel, câştigător în Germania

malina-andronescu

Cancelarul german Angela Merkel. Foto: captură youtube.com

O dată la cinci ani, cetăţenii Uniunii Europene îşi votează reprezentanţi în Parlamentul European, în total 751 de deputaţi împărţiţi proporţional pentru fiecare din cele 28 de state membre.

Potrivit Parlamentului European, unde se centralizează informaţiile naţionale, primele estimări oficiale le vom avea la ora 23:00, iar primele rezultate parţiale vor fi date publicităţii în jurul miezului nopţii, urmând ca ele să se actualizeze pe parcursul acestei nopţi.

Au apărut deja estimări ale voturilor la ieşirea de la urne în câteva dintre marile capitale europene.

Începem cu Germania, unde, potrivit primelor rezultate parţiale, conservatorii cancelarului Angela Merkel câştigă cel mai mare număr de voturi, dar scorul obţinut de ei se reduce comparativ cu rezultatele precedente.

Ce va înseamna aceasta în plan european şi ce rol îi revine Germaniei în ecuaţia politică a continentului - ne spune în direct corespondentul nostru la Berlin,
Creştin-democraţii germani, care au obţinut 36% dintre voturi, se arată satisfăcuţi de acest rezultat, nu însă exuberanţi.

"Este un rezultat cu care putem trăi" - a declarat unul dintre liderii patidului.

Primele reacţii sunt însă deocamdată prudente. Se aşteaptă rezultatele generale la nivel european.

În primele declaraţii, reprezentanţii creştin-democraţi au subliniat că, din punctul lor de vedere, ei şi-au adus o contribuţie importantă ca Partidul Popular European, familia politică din care fac parte, să devină cea mai puternică facţiune în Parlamentul European.

Partidul Social Democrat este în plus, a câştigat aproape 7% faţă de europarlamentarele trecute.

Comentatorii desemnează însă ca adevăratul câştigător al alegerilor de astăzi, partidul euro-critic, Alternativa pentru Germania, partid nou apărut pe scena politică germană, care a obţinut 7% dintre voturi şi va trimite probabil 7 europarlamentari la Bruxelles.

Germania va rămâne în continuare un factor foarte important la nivel european.

Este de aşteptat însă ca, cel puţin la nivelul parlamentului, influenţa Germaniei să scadă uşor, pe de o parte datorită faptului că va avea numai 96 de europarlamentari faţă de 99 câţi a avut până acum, şi în al doilea rând datorită faptului că în parlament au intrat o serie de partide mici, ceea ce va duce la diseminarea influenţei.


Etichete alegeri europarlamentare 2014GermaniaAngela Merkelconservatorivoturne

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live