Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Joi, 06 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

5 August 2019
Vizualizari: 610
Comentează add

Pe 10 noiembie, românii vor merge la vot pentru a-şi alege şeful statului.

Partidele se pregătesc de alegerile prezidenţiale din toamnă

florin-lepadatu

 Foto arhivă

Partidele se pregătesc de alegerile prezidenţiale din toamnă.

Candidaţii care vor să intre în competiţie electorală pentru prezidenţiale trebuie să depună liste cu 200.000 de semnături.

Campania electorală începe pe 10 octombrie, cu 30 de zile înaintea primului tur de scrutin, programat pe 10 noiembrie.

Deja liberalii au anunţat că sămbătă, pe 10 august, încep campania de srtrângere de semnături pentru alegerile prezidenţiale la care îl sprijină pentru un nou mandat pe Klaus Iohannis, iar PMP ar urma, tot săptămâna viitoare, să-şi anunţe candidatul.

Alina Stănuţă detaliază: "Alegerile prezidenţiale sunt tot mai aproape.

Pe 10 noiembie, românii vor merge la vot pentru a-şi alege şeful statului.

Este declarat ales candidatul care a întrunit în primul tur de scrutin majoritatea voturilor alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente.

În cazul în care nici unul dintre candidaţi nu a întrunit majoritatea prevăzută, se organizează al doilea tur de scrutin pe 24 noiembrie, la care participă numai primii doi candidaţi, stabiliţi în ordinea numărului de voturi obţinute în primul tur.

Este declarat ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate.

Chiar dacă mai sunt aproximativ patru luni până la alegeri, partidele politice încep în această perioadă procesul de strângere de semnături pentru candidaţii la prezidenţiale.

Potrivit legii, la alegerile pentru preşedintele României, se pot prezenta candidaţi propuşi de partidele politice sau alianţele politice, precum şi candidaţii independenţi.

Candidaturile pot fi depuse numai dacă sunt susţinute de cel puţin 200.000 de alegători, iar un alegător poate susţine mai mulţi candidaţi.

Propunerile de candidaţi se depun la Biroul Electoral Central, cel mai târziu cu 50 de zile înainte de data alegerilor.

Aşadar, partidele şi alianţele politice vor demara, în perioada următoare, campaniile de strângere de semnături pentru candidaţii proprii.

Perioada electorală va începe la 28 august 2019, iar campania electorală propriu-zisă se va desfăşura în luna octombrie.

Alegătorii români din diaspora, care doresc să voteze la alegerile prezidenţiale din acest an prin corespondenţă sau la o secţie de votare în străinătate, se pot înregistra online.

Autoritatea Electorală Permanentă a creat site-ul votstrainatate.ro.

Portalul are două secţiuni: alegător în străinătate la o secţie de votare şi alegător în străinătate prin corespondenţă.

Formularele de înregsitrare vor fi active pe site-uri până în 11 septembrie.

Alegerile prezidenţiale vor avea loc, aşadar, pe 10 şi 24 noiembrie, iar românii din afara ţării pot vota anticipat pe parcursul a trei zile, din 8 până în 10 noiembrie, respectiv din 22 până pe 24 noiembrie.

Secţiile se vor deschide la ora 7:00 şi se vor închide la ora 21:00, însă, dacă la ora închiderii lor, în locaţiile respective vor mai fi votanţi, programul se va prelungi până la ora 23:59, în toate cele trei zile.

Autorităţile au în vedere crearea de noi secţii de votare în străinătate.

Până acum, pe site-ul votstrainatate.ro au fost trimise peste 3.300 de cereri pentru alegători în străinătate la o secţie de votare  puţin peste 3.000 pentru alegător în străinătate prin corespondenţă.

Listele electorale permanente pentru străinătate vor fi în format electronic, iar autorităţile au în vedere achiziţionarea a 2.500 de tablete pentru secţiile de votare.

Pentru cei care aleg votul prin corespondenţă este important de menţionat că alegătorul trebuie să pună documentele în plicurile specificate, pentru a asigura secretul votului.

Şi mai trebue să ştie alegătorul că, dacă va trimite plicul la misiunea diplomatică, o va face pe propria cheltuială, iar dacă va alege Poşta Română, serviciul va fi plătit de statul român."


Etichete Votalegeri

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live