Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TOPUL NOSTRU ... MUZICA VOASTRĂ Sâmbătă, 10 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Amalia Bojescu

21 August 2015
Vizualizari: 1387
Comentează add

Partidele au ajuns la un acord privind o scădere a TVA în trepte, la 20% de la 1 ianuarie anul viitor, urmând ca de la începutul lui 2017 să mai scadă un procent.

Partidele s-au înțeles asupra măsurilor din noul Cod fiscal

amalia-bojescu

Ministrul finanțelor Eugen Teodorovici. Foto: gov.ro.

Reprezentanţii partidelor parlamentare propun, în urma discuţiilor tehnice de ieri, o scădere a TVA în trepte, la 20% de la 1 ianuarie anul viitor, urmând ca de la începutul lui 2017 să mai scadă un procent.

S-a convenit, de asemenea, să se amâne scoaterea supraaccizei de 7 eurocenţi pentru carburanţi, până la 1 ianuarie 2017, nu din 2016, aşa cum era stabilit iniţial.

Liderii politici spun că măsurile se vor regăsi săptămâna viitoare în amendamentele aduse Codului Fiscal, trimis spre reexaminare Parlamentului de şeful statului.

Discuţiile tehnice pe marginea Codului Fiscal au dus la realizarea unui acord în privinţa reducerii întrepte a TVA şi amânarea cu un an a eliminări supraaccizei la carburanţi.

În urma aplicării noilor prevederi, deficitul bugetar va fi de două procente, spunea ministrul finanţelor, Eugen Teodorovici.

"S-a ajuns la un consens la acest nivel, cel puţin, vizavi de amânarea a două măsuri şi, în primul rând, TVA-ul va fi la 20% de la 1 ianuarie 2016, iar de la 1 ianuarie 2017, de 19%, şi o a doua măsură propusă de PNL a fost aceea de a amâna pentru un an de zile eliminarea supraccizei pentru 2016, urmând ca acest lucru să se întâmple din 2017", a spus Eugen Teodorovici.

În opinia liberalilor, reducerea TVA în trepte garantează sustenabilitatea Codului Fiscal, preciza deputatul PNL, Eugen Nicolăescu.

Acesta apreciază că prin aplicarea noilor prevederi, România se apropie de angajamentul internaţional referitor la deficitul bugetar.

"România are, începând cu acest Cod Fiscal, garantate o serie de prevederi, care asigură mediului de afaceri o dezvoltare sănătoasă. România are, prin acest Cod Fiscal, asigurate condiţii de competitivitate în ceea ce înseamnă politică fiscală cu alte ţări din Uniunea Europeană", a afirmat Eugen Nicolăescu.

Modificările care vor fi aduse Codulu Fiscal sunt susţinute de UNPR, preşedintele aflat de guvernare, dar şi de UDMR, chiar dacă Uniunea ar fi dorit reducerea TVA la 19%.

Singura formaţiune care susţine Codul Fiscal în varianta adoptată de Parlament este ALDE, care face parte din coaliţia de guvernare.

O decizie politică privind modificările la Codul Fiscal se va lua luni, în cadrul şedintei coaliţiei de guvernare. 

Derficitul "ar putea depăşi 4% din PIB"

Preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru avertizează că deficitul bugetar ar putea să depăşească 4 procente din Produsul Intern Brut dacă noul Cod Fiscal va fi aplicat în forma convenită ieri de partidele parlamentare şi dacă, în acelaşi timp, vor fi făcute majorări salariale.

Limita acceptată în Uniunea Europeană este de 3%, potrivit criteriile convenite prin Tratatul de la Maastricht.

Majorările salariale promise de Guvern îngrijorează şi Banca Naţională.

O stimulare a cererii într-o perspectivă în care există echilibre fragile "nu este neapărat cel mai înţelept lucru", afirmă purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu.


Etichete cod fiscalconsensreducerea TVAtaxeimpoziterelaxare fiscalăpartide parlamentareEugen TeodoroviciEugen Nicolăescu

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live