Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MULTI-KULTI Vineri, 25 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Iulia Gherman

12 Octombrie 2015
Vizualizari: 1103
Comentează add

PSD, PNL şi UDMR au viziuni diferite despre tipurile de scrutin pentru care poate fi folosit votul prin corespondenţă.

Partidele parlamentare caută consens pe tema votului prin corespondenţă

iulia-gherman

Foto: facebook.com/Parlamentul-Romaniei-Camera-Deputatilor.

În cadrul şedinţei de luni a Comisiei de cod electoral, Autoritatea Electorală Permanentă a fost desemnată să centralizeze până marţi toate punctele de vedere exprimate de reprezentanţii grupurilor parlamentare.

Grupurile parlamentare şi-au exprimat punctul de vedere faţă de întrebările adresate de Autoritatea Electorală Permanentă cu privire la votul prin corespondenţă.

Social-democraţii au subliniat că doresc ca această modalitate de vot să fie folosită de alegătorii care au reşedinţa sau domiciliul în străinătate, începând cu alegerile parlamentare de anul viitor.

"Votul prin corespondenţă ar trebui să poată fi aplicat pentru alegerile parlamentare din 2016. Nu avem neapărat o problemă de a face în acelaşi trunchi de lege - o să stabilim împreună cu comisia - şi alegerile prezidenţiale, fiind doar nişte completări la modalitatea de vot a turului doi", a spus Gabriel Vlase, PSD, preşedintele Comisiei de cod electoral.

Poziţia liberalilor nu înregistrează diferenţe mari faţă de cea exprimată de social-democraţi.

"Votul prin corespondenţă trebuie să fie aplicat începând cu alegerile parlamentare din 2016. Evident este primul termen pe care îl putem avea la dispoziţie în conformitate cu deciziile Curţii Constituţionale, urmând să fie aplicat, evident, şi la alegerile europarlamentare şi la cele prezidenţiale, a afirmat Mihai Voicu, deputat PNL.

UDMR susţine însă că votul prin corespondenţă poate fi aplicat doar pentru alegerile prezidenţiale.

"Singura modalitate, care într-adevăr există, este legată de o circumscripţie unică naţională, unde toată lumea poate vota oriunde în ţară, sunt cele prezidenţiale, care nu au încrengătură, cum sunt cele europarlamentare. Deci pentru noi, doar pentru prezidenţiale ar putea fi folosită această modalitate", a declarat Martón Arpád, deputat UDMR.

Comisia de cod electoral va avea marţi o nouă şedinţă pe tema votului prin corespondenţă, iar dezbaterile vor avea ca bază documentul pe care Autoritatea Electorală Permanentă îl va întocmi pornind de la punctele de vedere exprimate luni de grupurile parlamentare. 


Etichete PSDPNLUDMRlegea votului prin corespondenţăAEPpreşedintele Comisiei de cod electoral Gabriel Vlasedeputatul PNL Mihai Voicudeputatul UDMR Martón Arpádalegeri

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live