Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Marţi, 02 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ştefan Baciu

8 Septembrie 2010
Vizualizari: 2029
Comentează add

Excampionul mondial Ruslan Ponomariov, care joacă la Medicina Timişoara, a stins lumina din greşeală în runda a patra.

Partide pe întuneric la Superliga de şah

stefan-baciu

Marele maestru ucrainean, Ruslan Ponomariov. Foto: Ştefan Baciu.

În runda a patra a principalei competiţii şahiste pe echipe din România, Superliga 2010, desfăşurată la Băile Herculane, a avut loc o întâmplare mai puţin obişnuită.

Ex-campionul mondial Ruslan Ponomariov (Ucraina) se plimba prin sala de joc cu mâinile la spate și la un moment dat a apăsat pe un buton de pe un perete al sălii.

Aparent, acţionarea butonului a întrerupt curentul electric din sala de joc, pentru că imediat încăperea s-a scufundat în semiîntuneric, fiind afectată și transmiterea în direct pe internet a partidelor de la tablele cu senzori.

Simțindu-se probabil vinovat, ucraineanul Ruslan Ponomariov s-a așezat imediat la masa de joc și și-a luat capul în mâini, prefăcându-se că se gândește, deși nu era la mutare, iar sala era lipsită parţial de lumină.

Organizatorii au declarat că au aflat cauza incidentului, dar jucătorul ucrainean nu a fost sancţionat.

Ruslan Ponomariov joacă la prima masă pentru echipa Medicina Timişoara.

Luptă strânsă

Meciul vedetă al rundei a 4-a în competiţia masculină a fost cel dintre o altă echipă timişoreană. AEM Luxten, și Apa Nova București, transmis în direct pe internet datorită tablelor cu senzori pe care s-au jucat cele şase partide, toate încheiate remiză, după mare luptă.

Click aici pentru a urmări în direct partidele Superligii naţionale la Şah.

Un alt meci pe muchie de cuțit a fost cel dintre CS Studențesc Medicina Timișoara și Politehnica Iași, ultima partidă disputată, Dorian Rogozenco – Gabriel Mateuță, fiind și cea care s-a dovedit decisivă pentru rezultatul final, 3,5 – 2,5 în favoarea bănățenilor.

 Foto: Ştefan Baciu

Conpet Ploiești a câștigat cu 4,5 la 1,5 în fața celor de la Muncitorul Reșița, iar Victoria Techirghiol s-a impus cu 6 – 0 în fața celor de la CS Otopeni, același scor fiind consemnat și în meciul CSM Lugoj – Diana Galați.

După 4 runde, pe primul loc se află Apa Nova București și CS Studențesc Medicina Timișoara, fiecare cu 7 puncte, urmate de Conpet Ploiești și Politehnica Iași, cu câte 6 puncte.

Timişoara, fruntaşă de etapă şi la feminin

În competiţia feminină, după 4 runde pe primul loc se află AEM Luxten Timişoara şi Politehnica Iaşi, fiecare cu 7 puncte, urmate de CSM Bucureşti şi CS Studenţesc Medicina Timişoara, cu câte 6 puncte.

În derby-ul rundei, Politehnica Iaşi a câștigat cu 2-1 la CSM București, în timp ce AEM Luxten Timișoara s-a impus cu 3-0 în fața echipei Clubului Central de Șah București.

CS Studențesc Medicina Timișoara a învins cu 2,5 – 0,5 pe CS Siciliana Eforie, același scor fiind înregistrat și în meciul Spartac București – CSS Tg. Mureș.

Singurul meci încheiat la egalitate, 1,5 – 1,5, a fost cel dintre Apa Nova București și CSU Brașov.

La Superliga de şah de la Herculane participă 10 echipe la masculin şi 10 echipe în concursul feminin. Sistemul de joc este de tip turneu (joacă fiecare echipă cu fiecare) la şase mese.

La turneu participă 30 de mari maeştri printre care Ruslan Ponomariov, Liviu-Dieter Nisipeanu (cel mai titrat şahist român al momentului), Andrei Volokitin (Ucraina), Viorel Iordăchescu (Republica Moldova), Vasili Spasov (Bulgaria), Constantin Lupulescu, Vasilios Kotronias (Grecia), Hristos Banikas (Grecia), Richard Rapport (Ungaria), Mihail Marin, Vladislav Nevednichy, Mircea Pârligras şi Vlad-Cristian Jianu.

În competiţia feminină, pentru AEM Luxten Timişoara joacă celebra şahistă suedeză Pia Cramling, iar la concitadina CS Studențesc Medicina este legitimată Inna Gaponenko, una dintre cele mai bune jucătoare al Ucrainei.


Etichete şahluptămeciurisuperliga

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live