Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: LA DISPOZITIA DUMNEAVOASTRA Miercuri, 16 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radu Dobrițoiu

9 Ianuarie 2018
Vizualizari: 945
Comentează add

Participarea Coreei de Nord la Jocurile Olimpice din Coreea de Sud este considerată "un pmare pas înainte în spiritul olimpic" este de părere preşedintele CIO.

Participarea Coreei de Nord la Jocurile Olimpice din Coreea de Sud

radu-dobritoiu

Participarea Coreei de Nord la Jocurile Olimpice din Coreea de Sud este considerată "un mare pas înainte în spiritul olimpic" este de părere preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic, Thomas Bach.

În urma excepţionalelor discuţii care au avut loc astăzi între Nord şi Sud, cele două ţări au convenit ca Coreea de Nord să trimită o delegaţie la Jocurile Olimpice de iarnă care vor avea loc la PyeongChang (Coreea de Sud) între 9 şi 25 februarie, la 80 km de frontiera nord-coreeană.

''CIO primeşte cu o mare satisfacţie propunerile asupra cărora Coreea de Sud şi Coreea de Nord au căzut de acord'', a comentat CIO într-un comunicat citat de Agerpres.

''Aceste propuneri marchează un mare pas înainte în spiritul olimpic'', a declarat Thomas Bach, preşedintele CIO, citat în comunicat.

CIO aşteaptă acum ''rapoartele şi propunerile oficiale'' după reuniunea de marţi şi ''va discuta propunerile'' în principal referitoare la numărul şi identitatea sportivilor selecţionaţi de Comitetul naţional olimpic nord-coreean.

De acum, va reveni Comisiei executive a CIO să decidă modalităţile participării nord-coreene (drapel, imn, ceremonii...), a precizat CIO.

În acelaşi timp, reprezentantul nord-coreean al CIO, Chang Ung, se află la Lausanne pentru ''o reuniune informativă prevăzută deja de mai multe săptămâni'', a adăugat CIO.

Coreea de Nord s-a declarat marţi gata să trimită sportivi şi o delegaţie de înalt nivel la următoarele Jocuri Olimpice din Coreea de Sud, în urma unei întâlniri excepţionale cu reprezentaţi ai Coreei de Sud, după tensiunile provocate de ambiţiile nucleare al Phenianului.

Seulul a profitat de această primă întâlnire după mai mult de doi ani pentru a cere ca în paralel cu Jocurile de iarnă să fie organizată o reuniune a familiilor despărţite de război (1950-53), una dintre cele mai dureroase urmări ale conflictului.

Discuţiile au avut loc la Panmunjom, oraşul de frontieră unde a fost semnată încetarea focului, în zona demilitarizată (DMZ) care divizează peninsula coreeană.

Luni, cu o zi înaintea negocierilor inter-coreene, CIO anunţa că va fi ''cât de flexibil va putea'' în privinţa sportivilor nord-coreeni care vor să participe la următoarele JO de iarnă.

În 1988, Coreea de Nord a boicotat Jocurile de vară organizate la Seul.

În 2014, niciun sportiv nord-coreean nu a realizat baremul pentru Jocurile Olimpice de iarnă de la Soci (Rusia).


Etichete Jocuri OlimpiceCoreea de Nord JOOlimpiadă Coreea de Nord

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live