Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal (continuare) Joi, 06 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Annamaria Damian

28 Aprilie 2019
Vizualizari: 944
Comentează add

Cea mai mare creștere a prezenței la urne se înregistrează în regiunea Catalonia, cu 11 la sută mai mult decât la alegerile din 2016.

Participare masivă la urne în Spania

annamaria-damian

Inscripție pe un banner din localitatea Girona (”Autodeterminarea nu este o infracțiune, este un drept”), unde s-a înregistrat un record de participare la alegerile anticipate din Spania, aprilie 2019. Foto: Anna Maria Damian.

UPDATE ORA 18:00. Participarea la alegerile din Spania este mai mare cu aproape 5 procente față de scrutinul anterior. Cea mai mare creștere a prezenței la urne se înregistrează în regiunea Catalonia, cu 11 la sută mai mult decât la alegerile din 2016. 
41 la suta dintre spanioli au votat pana la ora 14:00, Madrid este una din regiunile unde prezenta la urne este constantă. 
 
Sa votam este important pentru ca ideologia politica este foarte divizata. Inainte aveam doua partide mari si conduceau pe rand, alternativ. Acum traim ceva nou, e nevoie de consens si coalitii, chiar intre inamici politici. E important pentru a determina directia in care merge Spania, spune, pentru Radio România, un alegător care a votat la ora 11:00.
 
Ca de obicei, trebuie sa alegem guvernul, toate alegerile sunt importante si trebuie sa ne exprimam votul in functie de ce ne place si ne intereseaza, declară un alt votant care s-a prezentat la secție împreună cu soția lui.
 
Mobilizarea mare la urne se observa mai ales in localitatile pro-independenta din regiunea Catalonia, unde se inregistreaza un record de participare, cu 11 la suta mai mult decat la alegerile precedente. În Girona, fief al secesionistilor, cresterea este de aproape 14 procente.
Urnele se inchid la ora locala 20:00 si inainte de miezul noptii vom cunoaste primele rezultate ale acestor alegeri anticipate. Favoriti in sondaje sunt socialistii condusi de premierul Pedro Sanchez. 
____________________________________

Peste 36 de milioane de spanioli sunt chemați astăzi la urne pentru a alege noile camere ale Parlamentului.
Alegerile au fost convocate anticipat, după ce executivul socialist condus de Pedro Sánchez nu a obținut sprijinul necesar pentru aprobarea bugetului. Guvernul Sánchez a avut cea mai scurtă durată din ultimii 40 de ani, mandatul său durând numai 8 luni. 
60 de mii de secții de votare au fost deschise la ora locala 9:00.
Pentru prima data, intre spaniolii cu drept de vot se afla si aproximativ 100 de mii de persoane cu dizabilitati intelectuale, boli mintale sau deteriorare cognitiva, potrivit unei modificari a Legii elctorale. 
O alta premiera la aceste alegeri este prezenta pe liste a partidului VOX, formatiune de extrema dreapta, care a crescut in sondaje pe fondul crizei catalane si al imigratiei. Sondajele de opinie arata ca Vox ar putea intra in parlament si ca ar putea fi un aliat necesar blocului partidelor de dreapta, format din Partidul Popular si Ciudadanos. 
Analistul Lucia Mendez, editorialist la ziarul El Mundo considera ca VOX nu va avea greutatea necesara pentru a forta un guvern, deoarece programul acestei formațiuni ar pune în pericol însăși Constituția Spaniei, prin propunerile, între altele, de a desființa regiunile autonome sau de a recunoaște emanciparea femeilor. 
Spaniolii aleg astazi 350 de deputați si 208 senatori. Pentru securitatea scrutinului aproximativ 90 de mii de efective au fost mobilizate in toata tara. 

Etichete spaniaalegeri

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live