Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal Luni, 21 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Remus Rădulescu

10 Martie 2011
Vizualizari: 3184
Comentează add

Institutul de Politici Publice împreună cu alte organizaţii nonguvernamentale cer preşedintelui României să nu promulge legea privind parteneriatul Stat-Biserică în domeniul asistenţei sociale.

Parteneriatul Stat-Biserică, criticat de mai multe ONG

remus-radulescu

Cantină socială administrată de Biserică.

Organizaţiile care se opun Parteneriatului recent adoptat de Parlament spun că prin această lege se instituie un monopol al Bisericii asupra serviciilor sociale finanţate de la bugetul de stat.

Institutul pentru Politici Publice, împreună cu Fundaţia Alpha Transilvană, Fundaţia "Estuar", Reţeaua Romanian Harm Reduction Network , Asociaţia "Alături de Voi", Federaţia Organizaţia Naţională a Persoanelor cu Handicap din România şi Asociaţia Secular Umanistă din România consideră că legea este în contradicţie flagrantă cu principiul competiţiei libere în furnizarea de servicii sociale.

Într-un comunicat de presă, semnat de organizaţiile amintite, se subliniază că legea adoptată încalcă şi prevederile Convenţiilor internaţionale la care România este semnatară, privitoare la finanţarea din bani publici pentru procesul de instituţionalizare a persoanelor aflate în situaţii vulnerabile.

"Legea parteneriatului Stat Biserică nu promovează serviciile, ci permite finanţarea construcţiei de instituţii numite aşezăminte sociale, pe lângă unităţile de cult, fără a se specifica condiţii clare privind capacitatea acestora, limitele de finanţare etc", reclamă organizaţiile care se opun promulgării legii în actuala formă.

Parteneriatul Stat Biserică a fost iniţiat de deputata PDL Raluca Turcan şi suţinut de parlamentarii PDL.

El a fost adoptat de Camera Deputaţilor cu 254 de voturi "pentru" şi 7 "împotrivă".

Legea prevede că statul poate finanţa prin ministerul muncii, în proporţie de 80% proiectele sociale iniţiate de Cultele recunoscute din România.

Beneficiarii acestor proiecte sunt copiii aflati in dificultate, persoanele vârstnice lipsite de venituri şi familiile sărace.

Legea prevede şi înfiinţarea de comisii mixte în teritoriu compuse din reprezentanţi ai autorităţilor administraţiei publice locale şi ai cultelor reprezentative în zona respectivă, care să selecteze programele de asistenţă socială propuse de culte.

Iniţiatoarea legii, deputata Raluca Turcan, spune că Parteneriatul urmăreşte ca "potenţialul de asistenţă socială al unităţilor de cult să fie mai mai bine valorificat" şi că proiectul raspunde nevoilor de asistenţă socială sporită in perioada actuală de criză economică.

O discuţie pro şi contra parteneriatului dintre Stat şi Biserică în domeniul asistenţei sociale puteţi asculta în emisiunea Actualitatea credinţei de vineri, la ora 20.35.

Bisericile din România, implicate în asistenţa socială

În ultimii 20 de ani, Bisericile din România s-au implicat în asistenţa socială.

Biserica Ortodoxă Română are în prezent 450 de instituţii social-filantropice, printre care fundaţii, cantine sociale, aşezăminte pentru copii şi vârstnici, centre medico-sociale, centre pentru victimele violenţei familiale şi ale traficului de persoane.

De serviciile acestor instituţii au beneficiat în 2010 peste un milion de persoane şi familii, conform raportului prezentat de Patriarhia Română la 15 februarie 2011, în cadrul Adunării Naţionale Bisericeşti. Aceste instituţii sunt organizate în Federaţia Filantropia.

În acelaşi raport se menţionează că, pentru susţinerea activităţilor social-filantropice şi pentru sprijinirea sinistraţilor, în anul 2010, la nivelul Patriarhiei Române, s-au cheltuit aproximativ 50.000.000 lei.

În prezent, Sectorul Social-Filantropic al Administraţiei Patriarhale şi Federaţia Filantropia sunt parteneri în şase proiecte finanţate din fondurile europene.

Biserica Catolică îşi desfăşoară activitatea filantropică prin intermediul Confederaţiei Caritas, care are filiale în mai multe oraşe din ţară.

Confederaţia desfăşoară programe de îngrijire la domiciliu a persoanelor vârstice, de asistenţă a persoanelor cu sindrom down, de prevenire a consumului de droguri şi de intervenţie în situaţii de urgenţă.


Etichete BisericastatcooperareparteneriatIPPRaluca Turcanlege

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live