Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PROBLEME LA ZI (DEZBATERE RRA) Vineri, 30 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Liza Diaconu

20 Decembrie 2011
Vizualizari: 2057
Comentează add

Premierul Emil Boc susţine că energia şi infrastructura sunt principalele domenii în care se pot derula proiecte în parteneriat public-privat în 2012.

Parteneriatul public-privat "sprijină derularea investiţiilor"

liza-diaconu

Cincizeci de miliarde de euro în următorii 10 ani - este ţinta guvernului în ce priveşte atragerea finanţărilor pentru proiecte prin parteneriat public-privat, un mecanism de co-interesare a investitorilor pe care autorităţile mizează mult în perioada următoare, mai ales pentru a finaliza numărul mare de proiecte deja demarate şi pentru care nu mai sunt bani de la buget.

Energia şi infrastructura sunt principalele domenii în care se pot derula astfel de parteneriate, spunea premierul Emil Boc marţi la o întâlnire dedicată prezentării argumentelor în favoarea acestui gen de parteneriat public-privat.    

Principalele motoare ale creşterii economice în 2012, în viziunea primului-ministru, sunt alocarea suplimentară a unei sume de 500 de milioane de euro de la buget pentru investiţii faţă de 2011, atragerea de fonduri europene în sumă de şase miliarde de euro şi resurse financiare oferite de cadrul Legii parteneriatului public-privat publicate recent în Monitorul Oficial, împreună cu normele de aplicare.

Guvernul a lansat lista primelor 20 de proiecte, în valoare de zeci de miliarde de euro.

Astfel, în domeniul energiei este vorba de hidrocentrala Tarniţa-Lăpuşteşti, în sumă de un miliard de euro, reactoarele trei şi patru de la Cernavodă, interconectorul Azerbaidjan-Georgia-România-Ungaria.

Cât priveşte infrastructura, primul-ministru a prezentat date privind autostrada Sibiu-Piteşti, un miliard de euro, Comarnic-Braşov şi proiectul Autostrada Transilvania unde, alături de Bechtel, vor fi atrase fonduri europene şi se va finaliza, în cadrul parteneriatului public-privat, restul tronsoanelor.

Tot în parteneriat public-privat, vor fi proiecte pentru spitale judeţene - mai spunea primul-ministru. Investiţiile propuse de guvern pentru a se realiza în cadrul parteneriatului public-privat sunt şi pentru Canalul Dunăre-Bucureşti şi Canalul Siret-Bărăgan.

Atragerea sectorului privat în proiecte publice reprezintă o prioritate, în condiţiile în care banii de la buget sunt tot mai puţini.

Proiectele de parteneriat "mizează pe investiţii de 50 de miliarde de euro"

Directorul general al Unităţii Centrale pentru Parteneriatul Public-Privat, Mihai Prisăcariu, a spus că legislaţia în domeniu este finalizată şi că până în 2022 proiectele publice ar putea avea nevoie de investiţii de aproape 50 de miliarde de euro.

Totul depinde însă de capacitatea autorităţilor publice de a-şi face cunoscute proiectele, mai spunea el, de a elabora aşa cum trebuie în fapt.

În România, un partener public trebuie să respecte principiile din Tratatul de aderare, a mai spus Mihai Prisăcariu.

Procedurile de lucru în cadrul parteneriatului public-privat sunt însă simple; este vorba fie de licitaţie fie de dialog competitiv, anunţul de selecţie se face strict în cadrul sistemului electronic al achiziţiilor publice.

Într-un proiect este bine ca partea investitorului privat să fie cât mai mare pentru a fi atractiv, iar din punctul de vedere al băncilor este foarte importantă flexibilitatea autorităţilor publice în rezolvarea unor probleme care pot să apară pe durata negocierii unor astfel de proiecte.


Etichete parteneriatenergieinvestiţii

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live