Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Bună dimineaţa, România! Luni, 18 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

EuranetPlus

Autor

Costin Grigore

11 Iunie 2015
Vizualizari: 592
Comentează add

Miniştri din Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova si Ucraina au fost invitaţi de omologii lor din cele 28 de state membre la prima reuniune despre economia digitală.

Parteneriatul Estic capătă dimensiuni digitale Parteneriatul Estic capătă dimensiuni digitale - Conține audio

costin-grigore

Euranet Plus.

Îsi propun să discute despre oportunităţile pe care le oferă acest nou domeniu cu un potenţial uriaş pentru creşterea economică şi noi locuri de muncă.

Întalnirea de joi este menită să reasigure partenerii din Est că se bucură în continuare de sustinerea Uniunii Europene.

Poate că nu are acelaşi impact imediat asupra cetăţenilor din tarile estice precum acordarea vizelor.

Însă, în următorii ani, economia digitală va fi esentială pentru creşterea nivelului de trai şi chiar pentru diminuarea corupţiei.

Audio: Agenda europeană. (Euranet Plus)

Tocmai de aceea ministri europeni din domeniul comunicaţiilor şi inaltei tehnologii vor sa impartasească celor 6 parteneri estici din experienţa Uniunii Europene.

Internetul si tehnologiile digitale transforma zi de zi viata noastră si orice afacere. Industria, cetăţenii, cu toţii trec prin ceea ce numim o revoluţie digitală.

Iar Europa a devenit conştienta de această provocare si de oportunităţile pentru locuri de muncă şi creştere economica, din 2010 cand Uniunea a stabilit prima sa agenda digitală.

S-a decis atunci că statele mebre ar trebui să investească în crearea unei pieţe unice digitale, proiect urcat ulterior in top 10 al priorităţilor Comisiei Europene pana în 2019.

Acum mai mult de 300 de milioane de europeni folosesc internetul în viaţa lor de zi cu zi, iar o piaţă unică digitală poate aduce îmbunătăţiri substanţiale pentru ei şi pentru companiile din toata Europa, afirma recent vicepresedintele Comisiei.

Andrus ANSIP a dezvăluit strategia Uniunii pentru realizarea acestui obiectiv: „Digitalizarea a schimbat mediul în care trăi, dar piaţa internă nu funcţionează cum ar trebui.. Avem nevoie de schimbari pentru a crea locuri de muncă şi creştere economică. Iar piata unica digitala oferă soluţii pentru oameni şi companii”.

Strategia pieţei unice digitale acoperă toate fronturile - de la proiecte de inovare şi cercetare la competenţe digitale şi acces mai bun pentru consumatori la bunuri şi servicii de date.

Se va pune accent pe ceea ce a fost denumita „stiinta deschisa” in care cercetătorii europeni vor fi interconectaţi în timp real. Nu a fost uitata nici munca la distanţă, si se discuta deja despre nou tip de SRL cu asociat unic.

Vor continua şi acţiunile pentru promovarea comerţului şi a plaţilor electronice inclusiv a impozitelor sau pentru utilizarea tehnologiei Informaţiei de către instituţiile publice. Asta inseamna o reducere cu 20 % a costurilor.

Scopul final - Europa devine lider tehnologic în economia bazată pe date.

Estimarile Executivului de la Bruxelles sunt că o piaţă unică digitală de înaltă performanţă poate contribui cu peste 400 de miliarde EUR pe an la economia europeană şi poate crea sute de mii de noi locuri de muncă”.

Imaginaţi-vă cum se schimbă zi de zi unul dintre sectoarele-cheie din UE, industria - care se duce tot mai mult catre un sistem inteligent bazat pe roboti industriali si pe utilizarea la maximum a datelor.

Sau noii sateliti lansati pe orbită si retelele de comunicatii care vor acoperi ca un fagure continentul. Lumea se schimbă rapid.


Etichete Euranet PlusUniunea EuropeanăComisia EuropeanaBruxellesParteneriatul Estic

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live