Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Parteneriat Comercial şi Investiţional Transatlantic

Zilnic, schimburile comerciale dintre Uniunea Europeană şi Statele Unite depăşesc 2 miliarde de euro, iar investiţiile transatlantice sunt de aproximativ 3 trilioane de euro.

EuranetPlus.

Articol de Cătălin Gomboş, 16 Aprilie 2013, 11:33

Parteneriatul Comercial şi Investiţional Transatlantic trebuie să inaugureze o nouă eră de acorduri de liber schimb, a afirmat preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, la New York.

El s-a referit, într-un discurs ţinut în faţa Camerei de Comerţ Europeano-Americane, la relaţiile comerciale dintre Uniunea Europeană şi Statele Unite şi preconizatele negocieri menite să ducă la aprofundarea acestora.

Chiar dacă tarifele la schimburile comerciale transatlantice sunt reduse, fiind cuprinse între 3,5 şi 5%, o diminuare şi mai mare a acestora ar avea un impact considerabil, dat fiind volumul enorm al schimburilor comerciale, a afirmat preşedintele Comisiei Europene.

El a adăugat că există, însă, şi o serie de bariere şi reglementări noncomerciale, a căror eliminare ar reduce semnificativ costul afacerilor.

Audio: Parteneriat economic UE - SUA.

Un exemplu ar fi existenţa unor seturi de reglementări şi proceduri, pe ambele maluri ale Atlanticului, care au aceleaşi obiective - creşterea standardelor de igienă şi siguranţă alimentară, limitarea efectului automobilelor asupra mediului şi aşa mai departe.

Ceea ce se doreşte este eliminarea anumitor costuri şi întârzieri generate de astfel de reglementări.

Simplificarea acestor proceduri, prin introducerea unor seturi unice de măsuri, nu se va face, însă, în detrimentul consumatorilor, a precizat Jose Manuel Barroso, dând asigurări că nu se vor face compromisuri în ceea ce priveşte standardele de siguranţă sau protecţia mediului şi a consumatorului.

Intenţia semnării unui Acord privind Parteneriatul Comercial şi Investiţional Transatlantic a fost anunţată în februarie.

Pe 12 martie Comisia europeană a căzut de acord cu privire la mandatul pentru negocieri, trimiţând propunerea spre aprobare către Consiliul European, iar pe 20 martie preşedintele american a notificat oficial congresul cu privire la intenţia sa de a demara negocierile.

Potrivit preşedintelui Comisiei Europene, negocierile ar trebui să înceapă în această vară, şi se speră că acestea se vor desfăşura rapid şi fără probleme.

Uniunea Europeană şi Statele Unite au împreună 40% din Produsul Intern Brut Global şi o treime dintre schimburile comerciale care au loc în lume se desfăşoară între cele două.

Zilnic, schimburile comerciale dintre Uniunea Europeană şi Statele Unite depăşesc 2 miliarde de euro, iar investiţiile transatlantice sunt de aproximativ 3 trilioane de euro.

Se speră ca prin Parteneriatul Comercial şi Investiţional Transatlantic, exporturile europene pe piaţa americană să aibă o creştere de 28%, ceea ce le-ar aduce exportatorilor cu 187 de miliarde de euro mai mult pe an.

Efectele acordului s-ar simţi şi la nivelul consumatorilor; se estimează că, în Uniunea Europeană, o familie din 4 va avea un venit anual suplimentar de 545 de Euro.