Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: M3 - MUZICA DE LA 3 Luni, 08 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sergiu Şteţ

18 Ianuarie 2018
Vizualizari: 1156
Comentează add

Singurele acte recunoscute de Kiev ale "administraţiei de ocupaţie" din regiunile Doneţk şi Luhansk sunt cele de naştere şi deces.

Parlamentul Ucrainei a votat o lege privind ocupaţia rusă a unor teritorii

sergiu-stet

  Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko.          Foto: Arhivă.

Rada Supremă de la Kiev a adoptat joi, 18 ianuarie, un proiect de lege propus de preşedintele Petro Poroşenko privind "particularităţile politicii de stat referitoare la asigurarea suveranităţii Ucrainei asupra teritoriilor ocupate temporar din regiunile Doneţk şi Luhansk" .

Documentul a fost adoptat în lectură finală, cu voturile a 280 de parlamentari. Potrivit acestei legi, teritoriile din regiunile Doneţk şi Luhansk, aflate sub ocupaţie temporară, "sunt recunoscute drept părţi ale Ucrainei în care formaţiuni armate ale Federaţiei Ruse şi administraţia de ocupaţie rusească au stabilit şi exercită un control general".

Documentul mai prevede că graniţele raioanelor, oraşelor, localităţilor şi satelor din aceste teritorii sunt stabilite de către preşedintele Ucrainei, la propunerea Ministerului Apărării de la Kiev, pe baza propunerilor făcute de Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei.

"Acţiunile administraţiei de ocupaţie sunt ilegale, iar documentele emise de ocupanţi nu implică nicio consecinţă juridică, fiind exceptate doar actele care confirmă naşterea sau decesul persoanelor aflate pe teritoriile ocupate temporar" - se mai arată în noua lege ucraineană.

Acelaşi document confirmă "dreptul suveran al Ucrainei de a restabili şi de a-şi păstra integritatea teritorială în cadrul frontierei de stat recunoscute la nivel internaţional, inclusiv pe teritoriul Republicii Autonome Crimeea şi al oraşului Sevastopol".

"Temeiul juridic pentru respingerea şi descurajarea agresiunii armate a Federaţiei Ruse şi restabilirea integrităţii teritoriale ucrainene este Constituţia Ucrainei, legislaţia ucraineană şi articolul 51 din Carta Naţiunilor Unite" - se mai arată în document.

Conform legii, pentru exercitarea controlului asupra operaţiunii de respingere a agresiunii armate ruse, Kievul urmează să înfiinţeze un comandament operativ special al Forţelor Armate ale Ucraina.

Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, susţine că noua lege va ajuta Ucraina să-şi recupereze teritoriile ocupate prin canale politice şi diplomatice. "Vom continua să deschidem căi pentru reintegrarea pământurilor ucrainene ocupate prin mijloace politice şi diplomatice. Acesta este semnalul cheie al legii pe care am propus-o şi a fost adoptată de Parlament" - a scris Poroşenko pe Facebook.

De asemenea, preşedintele a adăugat că "acesta este un semnal atât pentru Donbas, cât şi pentru Crimeea că sunt parte integrantă a Ucrainei".


Etichete Petro PoroşenkoDoneţkLuhanskDonbasCrimeeaSevastopolONU

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live