Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: M3 - MUZICA DE LA 3 Luni, 03 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Angela Matei

2 Februarie 2016
Vizualizari: 717
Comentează add

În prima zi, atât la Senat, cât şi la Camera Deputaţilor, grupurile parlamentare şi-au desemnat, pe baza ponderii politice, reprezentanţi în Birourile Permanente.

Parlamentul şi-a reluat activitatea

angela-matei

Parlament. Foto: Arhivă.

Parlamentul şi-a reluat luni activitatea, după vacanţa de iarnă - un bun prilej pentru reaşezarea discretă a alianţelor în noul context politic al guvernului de tehnocraţi şi respectiv a dinamicii diferite în care se duc acum luptele politice.

În vreme ce alianţa PSD-UNPR pare compromisă, social-democraţii îşi întăresc relaţiile cu grupul ALDE, al fostului premier Tăriceanu - cel puţin aşa arată relaţiile de putere din structurile de conducere ale celor două Camere ale Parlamentului.

Prima zi a sesiunii a fost rezervată problemelor organizatorice. Atât la Senat, cât şi la Camera Deputaţilor, grupurile parlamentare şi-au desemnat, pe baza ponderii politice, reprezentanţi în Birourile Permanente.

UNPR a anunţat că începând de luni, va avea grupuri parlamentare separate de PSD în ambele Camere ale legislativului.

La Camera Deputaţilor, PSD şi-a păstrat cele trei funcţii de vicepreşedinte, a cedat una de secretar grupului UNPR şi a preluat o alta, de chestor, de la ALDE.

PNL are un post de vicepreşedinte, unul de secretar şi două de chestor, iar minorităţile naţionale, unul de secretar.

ALDE şi UDMR nu au primit nici o funcţie în conducerea Camerei în această sesiune.

În schimb, la Senat, ALDE va avea trei funcţii în Biroul Permanent, după ce PSD i-a cedat un loc. Social-democraţii au mai pierdut un post în favoarea UNPR şi vor avea astfel cinci reprezentanţi în conducerea Senatului.

PNL a rămas cu patru senatori în Biroul Permanent, iar UDMR, cu unul.

Tot ieri au avut loc şi primele întâlniri la nivelul grupurilor parlamentare şi s-au discutat priorităţile pe care senatorii şi deputaţii vor încerca să le transforme în legi în următoarele luni.

Într-un an marcat de două campanii electorale, preocupările partidelor sunt legate, în principal, de proiectele cu dimensiune socială şi mai ales de adoptarea acestora înainte de a se prezenta în faţa alegătorilor pentru a cere un nou mandat.

Astfel, Legea privind darea în plată, prin care ar urma să fie sprijiniţi cei care au contractat un credit pentru locuinţe se află atât pe agenda PNL, cât şi a PSD.

Astăzi, la Senat, Comisia juridică şi cea economică se reunesc deja pentru a găsi o soluţie la cererea de reexaminare formulată pentru acest act normativ de către preşedintele Klaus Iohannis.

Şi la Camera Deputaţilor, priorităţile legislative anunţate de liderii partidelor figurează pe agenda comisiilor.
Ministrul muncii şi protecţiei sociale, Claudia Ana Costea, este aşteptată astăzi la comisia de specialitate, pentru a prezenta stadiul de elaborare a legii salarizării.

Noile reglementări privind simplificarea procedurii de adopţie urmează să primească raportul final din partea aceleiaşi comisii, iar proiectul care reglementează regimul poliţelor RCA va fi discutat azi, la Comisia pentru transporturi.

Un calendar accelerat de dezbatere s-a cerut şi Comisiei juridice în ceea ce priveşte proiectele de lege pentru modificarea Codului penal sau Codului de procedură penală.

Deputaţii jurişti trebuie să pună acest pachet legislativ în acord cu deciziile Curţii Constituţionale până la sfârşitul acestei sesiuni parlamentare. 


Etichete Parlamentsenatorideputaţisesiune parlamentarădesemnarea reprezentanţilor în Birourile Permanentepriorităţi

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live