Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PROBLEME LA ZI (R) Miercuri, 30 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

EuranetPlus

Autor

Mihaela Mihai

16 Ianuarie 2017

Noul șef al legislativului comunitar îi va lua locul lui Martin Schulz, cel care în noiembrie anul trecut, anunța că nu va mai candida pentru un nou mandat, cel de-al treilea.

Parlamentul European, reuniune pentru alegerea unui nou președinte Parlamentul European, reuniune pentru alegerea unui nou președinte - Conține audio

mihaela-mihai

Parlamentul European se reunește în această săptămână în sesiune plenară la Strasbourg.

Cap de afiș ține alegerea unui nou președinte.

Noul șef al legislativului comunitar îi va lua locul lui Martin Schulz, cel care în noiembrie anul trecut, anunța că nu va mai candida pentru un nou mandat, cel de-al treilea.

AUDIO: Agenda europeana. Euranet Plus.

Va renunța totodată și la fotoliul de europarlamentar, hotărât să revină pe scena politică din țara natală, Germania, și să intre în cursa pentru alegerile legislative din toamnă. 

"Voi lupta de pe scena politică națională pentru proiectul european", a fost argumentul lui Martin Schulz.

Pentru moment, șapte europarlamentari și-au anunțat intenția de a prelua conducerea legislativului de la Strasbourg.

 Printrei ei: britanica Jean Lambert , din partea Grupului Verzilor, italianul Gianni Pittella, reprezentând  Alianța  Progresistă a Socialiștilor si Democraților. Un alt Italian  Antonio Tajani candidează din partea Partidului Popular European, iar belgianul  Guy Verhofstadt este susținut de Grupul Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa. 

Candidaturile mai pot fi depuse până în această seară, iar mâine are loc alegerea prin vot secret. Este desemnat președinte candidatul care obține o 50 la sută + 1 din voturi, adică majoritatea absolută. 

Dacă nimeni nu trece de acest prag vor mai avea loc un doilea și un al treilea tur, la care pot fi numiți și alți candidați. Într-un eventual al patrulea tur, victoria este asigurată de o majoritate simplă, adică de cel mai mare număr de voturi. 

Vor fi aleși în aceste zile la Strasbourg și 14 vicepreședinți și cinci chestori, responsabili de problemele administrative şi financiare care îi privesc în mod direct pe eurodeputaţi. 

Odată reînnoită conducerea Parlamentului European,  premierul Maltei, Joseph Muscat, vine miercuri în plen pentru a prezenta prioritățile pe care țara sa și le-a stabilit pentru prima jumătate a acestui an, când va deține președinția Uniunii. Va avea loc și o dezbatere, la care va fi prezent și șeful Comisiei Europene, Jean Claude Juncker. 

Tot miercuri va fi dezbătută și cooperarea polițienească europeană. Recentele atacuri teroriste au arătat că există încă lacune în schimbul de informații dintre statele membre. Europarlamentarii vor cere Consiuliului și Comisiei un punct de vedere și soluții pentru corectarea erorilor.   

Joi, în ultima zi a sesiunii, va fi dezbătut un ajutor de urgență pentru refugiații și migranții nevoiți să înfrunte iarna grea în taberele din Europa. 


Etichete uniunea europeanacomisia europeanaparlamentul europeansesiunestrasbourgeuranet plusmartin schulz

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live