Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Parlamentul European pregăteşte bugetul UE pentru anul 2017

Poziţia parlamentului privind bugetul va fi votată în şedinţa de plen de miercuri.

Parlamentul European pregăteşte bugetul UE pentru anul 2017

Articol de Gabriela Tătărău, 25 Octombrie 2016, 09:46

Parlamentul European pregăteşte bugetul Uniunii pentru anul 2017 şi caută modalităţi prin care să compenseze Brexit-ul.

Poziţia parlamentului privind bugetul va fi votată în şedinţa de plen de miercuri.

Referendumul privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană pare să aibă un impact negativ asupra bugetului Uniunii pentru 2017, a declarat raportorul pentru buget, germanul Jens Geier, într-un interviu.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

În opinia specialistului german, este interesant modul în care guvernele din Consiliul European vor face față acestei situații. Acum, ele trebuie să aleagă unul dintre cele trei scenarii neplăcute. Primul, o solicitare către guvernul britanic pentru a acorda mai mulți bani, însă Geier nu crede că astfel s-ar obține o reacție pozitivă.

O a doua opţiune ar fi mărirea contribuției statelor membre, astfel încât să fie compensat acest deficit artificial creat de deprecierea lirei, dar acest lucru nu va fi bine-primit de statele membre. Iar a treia posibilitate, pe care, de altfel, o preferă raportorul pentru buget, este acoperirea acestui deficit din fondurile colectate din amenzi, care în mod normal nu se cheltuie, ci se înapoiază statelor membre.

O altă problemă o vor reprezenta reducerile. Deocamdată, cele acordate statelor membre sunt calcultate pe baza acelora pentru Marea Britanie, deci dacă scad pentru britanici, scad pentru toată lumea.

Jens Geier : Dacă britanicii vor părăsi Uniunea Europeană vor fi nevoiţi să decidă în ce domenii politice vor mai dori să coopereze. De exemplu, dacă doresc în domeniul cercetării, ceea ce ar fi o situație profitabilă pentru ambele părți - UE și Marea Britanie - vor trebui să contribuie la finanțarea politicilor europene de cercetare. Așadar, în cazul în care vor să coopereze, trebuie să plătească.

Bugetul de anul trecut s-a confruntat cu două crize: migrația și criza economică. Nici acum situația nu este mai bună, spune raportorul pentru buget. Propunerea pentru 2017 este de 161,8 miliarde de euro, cu 4,4 miliarde de euro mai mare decât bugetul propus în aceeași perioadă a anului trecut.

Parlamentul doreşte să restabilească bugetele inițiale pentru infrastructură și pentru cercetare, care au fost micșorate de către statele membre pentru mobilizarea unui buget pentru Fondul European pentru Investiții Strategice.

După ce Parlamentul European își va adopta, miercuri, poziția în plen, va urma un proces de conciliere de trei săptămâni cu Consiliul Europei.