Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Parlamentul European interzice clonarea animalelor pentru hrană

Interdicţia se referă acum şi la clonarea animalelor de fermă, a descendenţilor acestora şi a produselor derivate.

Parlamentul European interzice clonarea animalelor pentru hrană

Articol de Laurenţiu Văduva, 10 Septembrie 2015, 11:04

Parlamentul European a votat interzicerea clonării animalelor pentru hrană, inclusiv a celor de fermă, a descendenţilor acestora şi a produselor derivate.

Au fost interzise şi importurile în Uniunea Europeană ale alimentelor obţinute din astfel de produse.

Prin acest vot, Parlamentul European a întărit propunerea iniţială a Comisiei Europene privind interzicerea clonării animalelor. Interdicţia se referă acum şi la clonarea animalelor de fermă, a descendenţilor acestora şi a produselor derivate.

Noua decizie va fi aplicată tuturor speciilor de animale crescute în scopuri alimentare - nu numai bovinelor, porcinelor, ovinelor, caprinelor şi cabalinelor cum cum fusese propus iniţial de Comisie.

Audio: Europa la zi. Euranet Plus.


În comunicatul Parlamentului European se arată că această tehnică a clonării nu este definitivată.

"Multe dintre animalele născute vii mor în primele săptămâni, iar decesul este unul în suferinţă. Ar trebui să permitem acest lucru?" - s-a întrebat co-raportorul din comisia pentru mediu, Renate Sommer.

"Acest raport transmite un mesaj partenerilor noştri comerciali că nu vrem să punem în pericol sănătatea noastră, a familiilor noastre şi a generaţiilor viitoare prin utilizarea unor produse de calitate îndoielnică de aceasta natură" - a spus şi co-raportorul din comisia pentru agricultură, Giulia Moi.

Interdicţia se va referi şi la animalele care sunt deja derivate din clone în anumite ţări terţe. Importurile în Uniunea Europeană ar putea fi acceptate doar dacă certificatele de import arată că animalele nu sunt clone sau descendenţi ai clonelor. Interdicţia se va aplica şi importurilor de produse germinale animale, precum şi alimentelor de origine animală.

Parlamentul European subliniază concluziile Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară, potrivit cărora sănătatea şi binele clonelor sunt afectate negativ, uneori cu consecinţe grave şi chiar deces.

Nu în ultimul rând, eurodeputaţii au citat sondaje potrivit cărora cetăţenii Uniunii Europene se opun cu fermitate consumului de alimente din animale clonate.

Europarlamentarul Daciana Sârbu a cerut instituţiilor europene să ţină cont de voinţa oamenilor.

Votul eurodeputaţilor transformă legislaţia într-un regulament ce va fi aplicat direct în toate statele membre.
Co-raportorii vor începe negocierile cu Consiliul pentru varianta finală a legii.