Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Parlamentul European, evenimente speciale de Ziua femeii

Comisiile pentru drepturile femeii și cultură ale legislativului european au discutat cu reprezentantele parlamentelor din ţările membre, despre emanciparea femeilor prin educație.

Euranet Plus.

Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 06 Martie 2015, 09:43

În apropierea Zilei mondiale a femeii, Parlamentul European a organizat evenimente speciale.

„Emanciparea femeilor și a fetelor prin educație” este, anul acesta, tema Zilei internaționale a femeii, cu accent pe două aspecte: accesul la educație în țările în curs de dezvoltare și diferența dintre nivelul de educație și oportunitățile profesionale ale femeilor din Uniunea Europeană.

Joi, comisiile pentru drepturile femeii și cultură ale legislativului european au discutat cu reprezentantele parlamentelor din ţările membre, despre emanciparea femeilor prin educație.

Audio: Europa la zi. (Euranet Plus)

Dezbaterea s-a concentrat pe importanța eliminării diferențelor dintre bărbaţi şi femei, atât în ceea ce priveşte accesul la educaţie, cât şi la locul de muncă, fie că este vorba de ocuparea unor funcţii de conducere sau de salarii.

Egalitatea de gen este unul dintre principiile fundamentale ale dreptului comunitar. Între obiectivele Uniunii Europene în materie, se află: asigurarea egalităţii de şanse şi tratamentul egal pentru femei și bărbați, precum şi lupta împotriva oricărei forme de discriminare bazate pe sex.

Cea mai recentă statistică europeană, arată că, în 2012, diferenţa medie dintre venitul orar brut al femeilor şi bărbaţilor era de 16,4%, în detrimentul femeilor, desigur.

Cifrele confirmă o tendinţă de reducere a decalajului în ultimii ani, la nivel european, chiar dacă există situaţii diferite de la o ţară la alta: dacă Slovenia înregistrează diferenţe de doar 2,5%, în Estonia se poate ajunge până la 30 %.

De asemenea, comparativ cu bărbaţii, femeile sunt de patru ori mai frecvent angajate cu normă parţială, au contracte pe durată determinată sau sunt nevoite să lucreze fără contract, întrucât riscul de a nu-şi găsi loc de muncă este mult mai mare decât în cazul bărbaţilor. Ca o consecinţă a salariilor mai mici, femeile ajung să ia şi pensii mai mici.

De asemenea, criza economică a lăsat urme mai adânci în viaţa femeilor, sectoarele în care acestea sunt mai numeroase fiind mai afectate decât cele unde bărbaţii sunt majoritari.

Chiar dacă femeile reprezintă 60% dintre deţinătorii de diplome universitare în Europa, ele sunt, în continuare, slab reprezentate în funcţii de conducere.

Comisia Europeană a creat noul program „Drepturi, egalitate și cetățenie” 2014-2020 pentru a finanța proiecte, în valoare de aproximativ 16 milioane de euro, care vizează realizarea egalității de gen și de eradicare a violenței împotriva femeilor.