Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Parlamentul European condamnă încălcările drepturilor omului în Crimeea

Parlamentul European spune că restabilirea controlului ucrainean asupra peninsulei constituie una dintre condiţiile prealabile pentru ridicarea sancţiunilor împotriva Moscovei.

Parlamentul European condamnă încălcările drepturilor omului în Crimeea

Articol de Victor Gheorghe, 09 Februarie 2016, 09:51

Parlamentul European condamnă încălcările drepturilor omului, de o gravitate fără precedent, comise mai ales în Crimeea.

Într-o rezoluţie, parlamentarii europeni se referă în special la încălcarea drepturilor tătarilor din Crimeea, la aproape doi ani de la anexarea acestei peninsule ucrainene de către Federaţia Rusă.

Europarlamentarii amintesc faptul că toți membrii comunității tătare din Crimeea, o populație indigenă, au fost deportați către alte regiuni ale fostei URSS în 1944 și li s-a interzis să se întoarcă până în 1989.

Audio: Europa la zi. Euranet Plus.

La 12 noiembrie 2015, Rada Supremă a Ucrainei a adoptat o rezoluție prin care a recunoscut faptul că deportarea tătarilor din Crimeea în anul 1944 constituie un act de genocid și a stabilit data de 18 mai ca Zi de comemorare.

Începând cu 2014, însă, au fost semnalate abuzuri precis direcționate care au vizat membri ai comunității tătare, care se opun anexării Crimeei de către Rusia și au boicotat așa-zisul referendum din 16 martie 2014.

Aceste abuzuri au fost comise în special în contextul punerii în aplicare de către Rusia a unei legislații „antiextremiste” lipsite de claritate și imprecise, menite să îi intimideze sau să îi reducă la tăcere pe critici.

Sunt condamnate, de asemenea, măsurile luate de ruși pentru a restricționa activitatea tuturor comunităților religioase, inclusiv a bisericilor creștine independente de Moscova.

Aceste restricții au la bază limitarea drastică a libertății de asociere, exproprierile, refuzul de a prelungi valabilitatea documentelor, precum și perchezițiile periodice efectuate în spațiile pe care aceste organizații religioase au putut să le păstreze.

Rezoluţia le cere autorităţilor ruse să desfăşoare anchete imparţiale pe marginea tuturor cazurilor de tortură, a dispariţiilor şi încălcărilor drepturilor omului comise de poliţie şi de forţele paramilitare.

Condamnând din nou, în mod ferm, anexarea ilegală a Crimeii de către Rusia, Parlamentul European a subliniat de asemenea că restabilirea controlului ucrainean asupra peninsulei constituie una dintre condiţiile prealabile pentru ridicarea sancţiunilor împotriva Moscovei.