Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: DE LA "-" LA "+" INFINIT (R) Joi, 07 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

EuranetPlus

Autor

Daniela Coman, corespondent RRA în Franța

28 Decembrie 2015
Vizualizari: 676
Comentează add

Uniunea Europeană şi China trebuie să lucreze împreună pentru a răspunde mai bine provocărilor şi ameninţărilor globale, precum terorismul, imigraţia clandestină și securitatea

Parlamentul European, apel la o cooperare mai strânsă cu China Parlamentul European, apel la o cooperare mai strânsă cu China - Conține audio

daniela-coman-corespondent-rra-in-franta

În ultima sa reuniune din acest an, Parlamentul European a făcut apel la o cooperare mai strânsă cu China, pentru a face faţă provocărilor cu care se confruntă omenirea, în zilele noastre.

Tratament echitabil pentru întreprinderile europene în China şi pentru cele chineze în Europa, asigurarea accesului la informaţie pentru jurnaliştii europeni ce lucrează în calitate de corespondenţi în China, în aceeaşi măsură de care beneficiază jurnaliştii chinezi în Europa, şi, nu în ultimul rând, o acţiune hotărâtă pentru reducerea poluării în China – acestea ar fi doar câteva dintre temele ale relaţiilor europeano-chineze.

Audio: Agenda europeana. Euranet Plus.

„Uniunea Europeană şi China trebuie să lucreze împreună pentru a răspunde mai bine provocărilor şi ameninţărilor globale, precum terorismul, imigraţia clandestină, securitatea, schimbările climatice şi guvernanţa financiară mondială şi a pieţelor” – afirmă Parlamentul European, într-o rezoluţie adoptată cu 554 de voturi pentru, 50 contra şi 90 de abţineri.

În acelaşi document, se face apel la accelerarea convorbirilor pentru un nou acord de parteneriat şi cooperare bazat pe încredere, transparenţă şi respectarea drepturilor omului.

Vădit preocupat de criza financiară actuală din China, Parlamentul European cheamă ţările membre ale Uniunii să nu rateze şansa de a profita de oportunităţile oferite de creşterea economiei chineze din ultimii 20 de ani, precum şi de posibilităţile de afaceri, pe care le va aduce acordul bilateral de investiţii, aflat în curs de negociere.

Chiar dacă subliniază importanţa celor 40 de ani de relaţii diplomatice dintre Uniune şi China, legislativul comunitar nu ezită să-şi exprime îngrijorarea faţă de situaţia militanţilor chinezi pentru drepturile omului, avocaţilor, bloggerilor, universitarilor, a căror libertate de exprimare este adesea îngrădită.

Mai mult, Parlamentul European atrage atenţia asupra unui proiect de lege pe care autorităţile de la Beijing se pregătesc să-l aprobe şi care ar urma să restrângă libertatea de asociere în cadrul ONG-urilor şi să limiteze accesul la anumite site-uri de pe Internet. Totodată, eurodeputaţii deplâng continuarea politicilor rigide ale regimului chinez împotriva poporului tibetan, precum şi marginalizarea culturii uigure.

Parlamentul european îi mai cere Beijingului să facă din protecţia mediului o prioritate şi să lupte în mod real împotriva poluării aerului, apei şi a solului, această ţară fiind considerată cel mai mare poluator al planetei.


Etichete Euranet PlusUniunea EuropeanaComisia EuropeanaBruxellesparlamentul european cooperare cu Chinajurnalisticorespondenti in chinaamenintari comuneterorismimigratie clandestinabeijingong

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live