Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Parlamentul European a votat în favoarea Acordului CETA

Comisia Europeană salută sprijinul Parlamentului, care a aprobat acordul comercial cu Canada, ce marchează începutul unei noi ere în relațiile bilaterale.

Parlamentul European a votat în favoarea Acordului CETA

Articol de Arina Petrovici, 17 Februarie 2017, 09:27

Comisia Europeană salută sprijinul Parlamentului, care a aprobat acordul comercial cu Canada, ce marchează începutul unei noi ere în relațiile bilaterale.

Joi, premierul canadian Justin Trudeau a declarat, în plenul Legislativului reunit la Strasbourg, că întreaga lume are de câștigat de pe urma unei Uniuni Europene puternice și că blocul comunitar și Canada trebuie să conducă economia globală în aceste vremuri dificile.

AUDIO: Europa la zi. EuranetPlus,

Parlamentul European a votat în favoarea Acordului economic și comercial cuprinzător – CETA – dintre Uniunea Europeană și Canada, încheind astfel procesul de ratificare al acestui acord la nivel comunitar. Aprobarea dată ieri pregătește terenul pentru intrarea în vigoare a CETA cu titlu provizoriu.

Acordul va fi aplicat integral, odată cu ratificarea lui de către parlamentele tuturor statelor membre.

Președintele Jean-Claude Juncker a explicat că CETA a fost supus unui control parlamentar amănunțit, fapt care reflectă interesul tot mai mare al cetățenilor pentru politica europeană comercială. Iar schimburile intense de informații privind acordul, de-a lungul elaborării acestuia, reprezintă o mărturie a caracterului democratic în procesul decizional european.

La rândul său, comisarul pentru comerț Cecilia Malmström a punctat că, prin construirea unor punți, mai degrabă decât a unor ziduri, societăţile europeană şi canadiană pot face față împreună provocărilor. În aceste vremuri incerte, marcate de o creștere a protecționismului pe plan mondial, CETA subliniază puternicul nostru angajament în vederea unui comerț sustenabil – a mai spus dna Malmström.

Iar premierul canadian Justin Trudeau a apreciat astăzi, că o voce europeană eficientă pe scena mondială nu este doar de dorit, ci este chiar esențială. În aceste vremuri, știm că trebuie să alegem să conducem economia internațională, și nu doar să fim supuși capriciilor ei – a subliniat premierul Trudeau.

Pe scurt, CETA creează noi oportunități pentru întreprinderile din Uniunea Europeană, care vor economisi peste 500 de milioane de euro pe an – sumă cheltuită în prezent cu plata taxelor vamale pentru bunurile care sunt exportate în Canada.

Beneficiari vor fi şi agricultorii și producătorii de alimente europeni, care vor putea exporta în condiţii avantajoase, şi vor avea de câştigat şi cei 500 de milioane de consumatori din Uniune, care vor putea alege dintr-o mai mare varietate de produse și servicii.

Acestea nu vor face rabat de la standardele europene, întrucât doar cele care respectă în întregime toate reglementările vor putea intra pe piața comunitară.

Nu în ultimul rând, românii şi bulgarii vor putea călători în Canada fără vize, începând cu 1 decembrie.