Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: "ANTENA PARTIDELOR PARLAMENTARE" (emisiune conf.Legii 41/1994) Marţi, 25 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Iolanda Bădiliţă

19 Noiembrie 2013
Vizualizari: 1176
Comentează add

Parlamentul european a adoptat marţi bugetul multianual al Uniunii pentru perioada 2014-2020. Suma convenită de europarlementari se ridică la 960 de miliarde de euro.

Parlamentul european a adoptat bugetul pentru următorii şase ani

iolanda-badilita

Foto: Arhivă.

Parlamentul european a aprobat marţi bugetul multianual al Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020.

Votul eurodeputaţilor era aşteptat încă din vară, iar actualul buget, intens negociat, este numit unul al investiţiilor.

Cadrul financiar multianual, altfel spus bugetul european pentru perioada 2014-2020, se ridică la 960 de miliarde de euro.

În plus, statele membre au fost de acord să adauge încă 3,9 miliarde de euro pentru plăţile restante din 2013.

"Parlamentul european a ales să nu pună sub semnul întrebării nivelul maxim al cheltuielor propus de statele membre într-un moment în care banii sunt rari în vistieriile naţionale. În schimb, am obţinut o clauză de revizuire în 2016", a arătat Alain Lamassoure, unul dintre raportori.

Textul final prevede transferarea fondurilor nefolosite între ani bugetari diferiţi

Parlamentul a insistat ca toate bazele legale ale variatelor programe ale UE să fie finalizate în baza codeciziei dintre consiliu şi parlament.

Iată de ce săptămâna aceasta se votează şi prelungirea mai multor programe europene, de la Erasmus la programul Europa pentru cetăţeni.

Ca urmare a votului de marţi, la nivelul UE se va înfiinţa un aşa-numit grup de lucru pentru resurse proprii, care va contribui la reformarea veniturilor naţionale, căci - au spus deputaţii - în baza sistemului actual, care abundă în excepţii de la regulă, mecanismele bugetului nu funcţionează corespunzător.

Nu în ultimul rând, clauza de flexibilitate inclusă în textul final prevede transferarea fondurilor nefolosite între ani bugetari diferiţi, iar aceeaşi mişcare va fi posibilă şi între categorii diferite de cheltuieli.

"Banii vor fi folosiţi într-o manieră flexibilă doar acolo unde este necesar" - a aratat cel de-al doilea raportor, deputatul Ivailo Kalfin.


Etichete Parlament EuropeanUEbugetErasmusAlain Lamassourevot

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live