Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Parlamentul de la Kiev a adoptat legi pentru combaterea corupţiei

Votul a avut loc la o zi după vizita la Kiev a şefei diplomaţiei europene, Federica Mogherini, care a pledat pentru eforturi sporite în acest domeniu.

Parlamentul de la Kiev a adoptat legi pentru combaterea corupţiei

Articol de Mihaela Mihai, 11 Noiembrie 2015, 10:59

Parlamentul Ucrainei a adoptat marțo seară o serie de legi în domeniul combaterii corupţiei.

Votul a avut loc la o zi după vizita la Kiev a şefei diplomaţiei europene, Federica Mogherini, care a pledat pentru eforturi sporite în acest domeniu.

Aflată ieri în vizită în Ucraina, Înaltul Reprezentant european pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini , a avut întrevederi cu mai mulţi oficiali din această ţară.

Ea a dat asigurări că situaţia din Ucraina rămâne în atenţia Uniunii Europene, pe lângă problemele provocate de criza refugiaţilor.

Audio: Europa la zi. Euranet Plus.

Federica Mogherini a salutat respectarea armistiţiului din estul separatist al Ucrainei şi retragerea armamentului din regiune, în conformitate cu acordul de la Minsk încheiat în luna februarie.

Şefa diplomaţiei european a insistat însă pe necesitatea realizării unor reforme în domeniul combaterii corupţiei, esenţiale pentru modernizarea statului ucrainean, dar şi pentru eliminarea, de anul viitor, a vizelor de călătărie în spaţiul comunitar pentru cetăţenii din această ţară.

Federica Mogherini la finalul unei întrevederi cu preşedintele Petro Poroşenko:

'Am subliniat necesitatea punerii în aplicare a unor reforme anticorupţie, cruciale pentru credibilitatea şi dezvoltarea tuturor celorlalte reforme. I-am spus acest lucru preşedintelui, dar şi reprezentanţilor societăţii civile cu care m-am întâlnit. Este nevoie de organisme special, de un parchet anticorupţoe, care să îşi înceapă activitate cât mai curând sub o conducere aleasă la finalul unui proces credibil si transparent”.

Federica Mogherini a mai spus că realizarea acestor reforme anti-corupţie este şi garantul punerii în aplicare, temporar de la 1 ianuarie, a Acordului de liber schimb dintre Uniunea Europeană şi Ucraina.

Acest document însoţeşte Acordul de Asociere, semnat în iunie anul trecut la Bruxelles, după câteva luni de amânare.

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a venit la putere în Ucraina în urma demonstaţiilor proeuropene din Piaţa Independenţei de la Kiev, reprimate sângeros de liderul de atunci, Viktor Ianukovici.

Regimul acestuia a fost acuzat de corupţie, însă fenomenul continuă să macine şi acum această ţară.

Ucraina a fost plasată pe locul 142 din cele 175 de state incluse de organizaţia Transparency International într-un clasament al modului în care populaţia percepe corupţia.