Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PET CLUB Duminică, 29 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Mihaela Dragomir

19 Aprilie 2015
Vizualizari: 1397
Comentează add

Conducerea Parlamentului urmează să decidă, în perioada următoare, calendarul dezbaterii şi adoptării proiectului de lege privind pensiile speciale pentru parlamentari.

Parlamentarii urmează să dezbată proiectul legii pensiilor speciale

mihaela-dragomir

Foto: Arhivă. 

Conducerea Parlamentului urmează să stabilească în perioada următoare calendarul dezbaterii şi adoptării proiectului de lege privind pensiile speciale pentru parlamentari, semnat de peste 250 de senatori şi deputaţi.

Documentul prevede o indemnizaţie specială de 1500 de lei pentru aleşii cu un singur mandat şi de 4000 de lei pentru cei care au deţinut trei mandate.

Atraşi de pensiile de serviciu pe care parlamentarii din alte state europene le primesc, semnatarii proiectului susţin că indemnizaţiile speciale reprezintă o măsură reparatorie după tăierea pensiilor din guvernarea Boc şi că modul de calcul este în acord cu normele europene.

În acest sens, iniţiatorii au anexat noului proiect şi o sinteză care arată ce indemnizaţie au parlamentarii în spaţiul comunitar.

Astfel, în Parlamentul European indemnizaţia lunară este de 7807 euro, iar vârsta de pensionare de 63 de ani.

Pensia parlamentară în acest caz reprezintă 4,5% din indemnizaţia aferentă fiecărui an de mandat fără a putea depăşi însă 70% din indemnizaţia lunară ceea ce la un calcul simplu înseamnă puţin peste 5400 de euro.

În acest timp angajaţii români beneficiază de un salariu minim brut pe economie de 218 de euro pe lună, penultimul ca valoare din UE, potrivit Oficiului European de Statistică EUROSTAT.

Cele mai mari salarii pe economie sunt în Luxembourg, Belgia şi Olanda.

Totodată, statistica arată că pensia medie lunară în ţara noastră este de 860 de lei, aproximativ 186 de euro.

Proiectul pensiilor speciale pentru parlamentari nu are girul politic al PNL în condiţiile în care pensiile şi indemnizaţiile din România nu sunt la nivelul pe care mulţi şi le-ar dori, anunţă co-preşedintele liberal Alina Gorghiu.

În schimb, atât premierul Ponta, cât şi ministrul muncii, Rovana Plumb, au declarat că în acest caz decizia aparţine în exclusivitate parlamentului. 


Etichete legea pesniilor speciale pentru parlamentariindemnizaţiidezbateriproiect de legestatisticăpensia medie în România

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live