Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (continuare) Marţi, 16 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

12 Mai 2022
Vizualizari: 485
Comentează add

Preşedintele ucrainean a pledat insistent cauza ţării sale pentru aderarea la NATO.

Paris:Zelenski s-a adresat studenţilor de la Facultatea de Ştiinţe Politice

radiojurnal

   Volodimir Zelenski. Foto: facebook.com/zelenskiy.official

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a adresat ieri, în focul războiului, dar cu bătaie mult mai lungă, se pare, studenţilor de la Universitatea Sciences Po, viitorilor decidenţi din Franţa. În esenţă, dacă lăsăm la o parte specificul retoricii preşedintelui Zelenski, acesta pregăteşte terenul şi pentru un termen mediu, cel puţin, pentru a-şi asigura colaborarea Franţei - o strategie diplomatică remarcabilă, când se poartă în condiţii dificile de război.


Corespondenţă din Paris - Daniela Coman: Preşedintele Volodimir Zelenski a reafirmat deschis în faţa studenţilor francezi că Ucraina este pregătită să negocieze serios cu Rusia pentru a pune capăt acestui război distrugător, recunoscând în acelaşi timp că, dată fiind situaţia la care s-a ajuns, este greu de imaginat o soluţie diplomatică. "Cu fiecare nouă Bucea, cu fiecare nou Mariupol, cu fiecare nou oraş cu populaţia ucisă, violată, cu fiecare nouă atrocitate, dispare dorinţa şi posibilitatea de a negocia, precum şi eventualitatea de a găsi prin negocieri calea către pace" - a spus Zelenski. În discuţia cu studenţii de la Ştiinţe Politice, preşedintele ucrainean a pledat insistent cauza ţării sale pentru aderarea la NATO.


Volodimir Zelenski: Cea mai mare greşeală este că NATO nu a găsit un loc pentru Ucraina în alianţă înainte de război. Sunt absolut convins că, dacă Ucraina ar fi fost admisă în NATO, acest război nu ar fi avut loc. Continuăm să organizăm summit-uri, sesiuni, să discutăm, să negociem, fără să ajungem la nimic concret. Chiar acum văd că secretarul general al NATO a dat unele răspunsuri Finlandei şi Suediei, dar pentru Ucraina nu există niciun fel de semnal. Nu ştiu când va primi în viitor un răspuns Ucraina la cererea sa de a se alătura Alianţei Nord-Atlantice.


Daniela Coman: O poziţie similară are preşedintele Zelenski şi în ceea ce priveşte aspiraţia Ucrainei de a deveni membră a Uniunii Europene, criticând faptul că europenii îşi permit să îşi acorde încă mult prea mult timp pentru a lua o decizie.


Volodimir Zelenski: Aderarea noastră nu va face decât să întărească Uniunea Europeană. Nu mai putem sta la distanţă, nu mai putem rămâne în această incertitudine constantă. Este ca şi cum eşti invitat la masă în familie, dar când ajungi acolo constaţi că pentru tine nu există niciun scaun. Eu cred că este nedrept. Ucraina este şi ea ţară europeană, care respectă ţările membre ale Uniunii Europene şi doreşte la rândul ei să fie respectată, nici mai mult, nici mai puţin.


Daniela Coman: Volodimir Zelenski a reuşit să provoace multă emoţie în aula plină de studenţi vorbind deschis şi povestind suferinţele prin care trece ţara şi poporul său. "Cum să violezi un copil de 11 ani în faţa mamei lui, obligată să privească îngrozită? Spuneţi-mi şi mie, cum?? Mariupol era un oraş minunat, iar acum este o ruină de la un capăt la altul. Ce pot avea în cap nişte oameni care comit asemenea cruzimi?" Zelenski s-a arătat totuşi încrezător că Ucraina va câştiga acest război şi îşi va recupera toate teritoriile, exprimându-şi speranţa că ţara sa şi Rusia nu vor fi tratate în acelaşi fel de comunitatea internaţională, pentru că Rusia a lansat un atac împotriva Ucrainei, iar aceasta nu a făcut decât să se apere.


Etichete volodimir zelenskiparisnato

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live