Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MUZICĂ SI RADIO (Continuare) Duminică, 29 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

25 Ianuarie 2022
Vizualizari: 316
Comentează add

Parisul organizează o consultare în patru: Ucraina, Rusia, Franța și Germania, la nivel de consilieri diplomatici.

Parisul organizează o consultare în patru: Ucraina, Rusia, Franța, Germania

florin-lepadatu

  Paris. Foto: Daniela Coman

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Tensiunile la granița ruso-ucraineană par să se amplifice cu manevre militare de amploare lansate astăzi de Rusia și anunțul destructurării de către serviciile ucrainene a unui grup care a acționat la ordinele Moscovei și pregătea atacuri armate pentru a destabiliza regiuni ale țării.

Dacă Statele Unite au detaliat astăzi sancțiunile dure pe care le vor impune Moscovei în cazul invadării Ucrainei, iar premierul britanic a cerut aliaților unitate în aplicarea acestora, Franța, care asigură președinția în exercițiu a Consiliului Uniunii Europene, pledează pentru revenirea la o abordare mai echilibrată a Occidentului față de Rusia, bazată pe dialog și diplomație.


Corespondență de la Paris - Reporter: Daniela Coman - ”Franța este pentru domolirea tensiunii acumulate la nivel european după ce Rusia a adus la frontiera ucraineană importante forțe armate și echipament militar. Președinția franceză nu dorește sub nicio formă creșterea animozității între occidentali și ruși și reafirmă necesitatea continuării dialogului. Spre deosebire de alte puteri occidentale, Franța nu a decis, deocamdată, retragerea unei părți a personalului sau familiilor diplomațiilor săi de la Kiev, însă le-a făcut o recomandare generală tuturor cetățenilor francezi de a-și amâna călătoriile neesențiale în Ucraina și mai ales de a evita zonele de frontieră din nordul și estul acestei țări. Înainte de a pleca spre Berlin, unde are prevăzute discuții tête-à-tête, urmate de un dineu de lucru cu cancelarul german, Olaf Scholz, președintele Emmanuel Macron a vorbit despre rezultatele consultărilor de aseară pe tema crizei ucrainene dintre americani și europeni.


Emmanuel Macron: ”În discuțiile de ieri cu președintele Biden și cu mai mulți omologi europeni, am făcut un real schimb de informații. Toți, fără excepție, ne-am exprimat preocuparea și am fost de acord că este nevoie de o reducere a tensiunilor.”

Președintele Franței le-a propus omologilor săi rus și ucrainean discuții telefonice în zilele următoare. Potrivit Palatului Prezidențial Élysée, Parisul organizează mâine o consultare în patru: Ucraina, Rusia, Franța și Germania, la nivel de consilieri diplomatici, în încercarea de a găsi soluții de reducere a tensiunilor la granița estică a Ucrainei și pentru reactivarea negocierilor în așa-numitul format Normandia, mediate de Paris și Berlin, dar care sunt blocate de doi ani.”

 

Etichete parisfranţa

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live