Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal Miercuri, 08 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Daniela Coman, corespondent RRA în Franța

22 Septembrie 2019
Vizualizari: 431
Comentează add

Organizatorii protestului climatic de la Paris au întrerupt manifestaţia, după ce elemente violente s-au infiltrat printre demonstranţi şi au provocat ciocniri cu poliţia.

Paris: Manifestațiile ecologiștilor, întrerupte după izbucnirea violențelor

daniela-coman-corespondent-rra-in-franta

Teargas fils the air during a climate change protest in the French capital Paris on September 21, 2019. Over a hundred demonstrators were arrested at yellow vest protests in Paris, as about 7,500 police were deployed to deal with the movement's radical anarchist "black blocs" strand. After first marching with the yellow vests, around 1,000 radical demonstrators joined a separate march against climate change where they provoked clashes with police, authorities said. Zakaria ABDELKAFI / AFP

Organizatorii protestului climatic de ieri de la Paris au întrerupt manifestaţia, după ce elemente violente s-au infiltrat printre demonstranţi şi au provocat ciocniri cu poliţia. În mai multe oraşe din Franţa ecologiştii au ieşit în stradă pentru a cere guvernului acţiuni urgente împotriva încălzirii globale, dar în capitală a fost nevoie de intervenţia forţelor de ordine. Poliţia a intervenit şi în prima parte a zilei la tradiţionalul protest de sâmbătă, al vestelor galbene.  

În mare parte mascaţi, circa 1.000 de militanţi radicali anticapitalişti, s-au infiltrat în grupuri mici printre manifestanţi şi au distrus tot ce le-a ieşit în cale: staţiile de transport în comun, vitrinele magazinelor, mobilierul stradal. Au încercat să ridice baricade, au provocat incendii pe stradă şi au arucnat cu obiecte în poliţişti. Forţele de ordine au lansat în nenumărate rânduri gaze lacrimogene şi au intervenit pentru dispersarea persoanelor turbulente.

Acelaşi scenariu se repetă la indigo, de câţiva ani, cu ocazia oricărei manifestaţii în Franţa, iar actorii s-au perfecţionat mai ales în sâmbetele de protest ale Vestelor Galbene, declanşate în noiembrie anul trecut. Fără să reuşească să se adune în număr suficient pentru a organiza propria manifestaţie, membri ai Mişcării Vestelor Galbene s-au alăturat marşului ecologiştilor împotriva schimbărilor climatice, în încercarea de a-şi relansa protestul.

Ecologiştii, care au dorit să tragă un semnal de alarmă înaintea Adunării Generale a ONU de săptămâna viitoare, în legătură cu pericolul în care se află planeta din cauza încălzirii globale, au fost nemulţumiţi că le-a fost confiscată ziua de acţiune şi transformată într-un haos.

Organizaţiile Greenpeace şi Tineretul pentru Climă şi-au chemat activiştii la sfârşitul după-amiezii să părăsească marşul denunţând actele violente.

170 de persoane au fost reţinute de poliţie, dintre care mai mult de jumătate au fost plasate în arest preventiv, alţi 400 de manifestanţi au fost amendaţi pentru prezenţa în zone restricţionate.

Seara s-a încheiat cu evacuarea în forţă a unui mic grup de indivizi violenţi, Black Box şi Veste Galbene, care forţau intrarea pe Champs Elysée, zonă interzisă ieri pentru manifestaţie.

 

Etichete protesteparisecologistiveste galbene

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live