Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Parcări inteligente în UE

Parcările inteligente ale vitorului sunt mai aporoape decât s-ar bănui. Un astfel de sistem funcţionează deja şi a fost finanţat de Comisia Europeană.

Parcări inteligente în UE

Articol de Laurenţiu Văduva, 17 Septembrie 2016, 15:50

Parcările inteligente ale vitorului sunt mai aporoape decât s-ar bănui. Un astfel de sistem funcţionează deja şi a fost finanţat de Comisia Europeană.

Dacă vizitaţi oraşul elveţian Locarno, veţi fi probabil informaţi că aici funcţionează Parquery, un sistem computerizat care ajută şoferii să găsească locuri de parcare în anumite zone.

20 de camere video monitorizează de la înălţime deplasarea maşinilor, transmisiunile lor sunt prelucrate apoi de programe specializate care detectează locurile libere din parcări.

AUDIO: Europa la zi.


Sistemul a fost dezvoltat de profesorul Luc Van Gool de la Laboratorul de Vizualizare Computerizată din Zurich în cadrul unor programe de cercetare finanţate de Comisia Europeană prin platforma "Orizont 2020".


Parquery este fără îndoială revoluţionar în Europa, însă este doar o primă demonstraţie a nivelului la care au ajuns cercetările pentru un sistem al viitorului mult mai amplu şi sofisticat.

Acesta este VarCity, care îşi propune să creeze noua generaţie de modele virtuale - dinamice - ale oraşelor. Virtual City Models. Cunoaştem deja acest tip de modele 3D din jocurile pe computer, dar şi din unele filme.

Spre deosebire de reprezentările statice ale oraşelor - cu oameni şi maşini în poziţii fixe - VarCity va reflecta în timp real activitatea de pe străzi, prin crearea unor hărţi dinamice pe baza fluxurilor de trafic şi a transmisiilor video.

VarCity va putea recunoaşte, localiza şi clasifica obiectele, făcând diferenţa între clădiri, maşini, ferestre şi oameni. Pentru că imaginile camerelor stradale nu sunt suficiente, profesorul Van Gool are în vedere folosirea camerelor....de pe telefoanele mobile ale oamenilor, care se deplasează peste tot.

Oamenii vor fi conectaţi aproape în permanenţă pe reţele virtuale şi astfel acoperirea evenimentelor va deveni mult mai completă.


Un astfel de sistem va putea informa în timp real şoferii cu privire la locurile libere de parcare, economisind timp, carburant şi reducând poluarea.


În prezent, informaţiile privind locurile libere de parcare sunt afişate la intrările parcărilor şi chiar pe unele străzi, unde este posibilă numărarea cu uşurinţă a maşinilor.

Însă până acum nu s-a reuşit rezolvarea problemei ce căutare asistată a locurilor de parcare. Parquery poate sprijini reducerea traficului cu până la 30%, poate scurta timpul de găsire a unui loc de parcare cu până la 43% şi este cea mai ieftină dintre soluţiile încercate până acum pe piaţă.