Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SERVICIUL DE NOAPTE Miercuri, 03 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cătălin Purcaru

1 Decembrie 2013
Vizualizari: 2231
Comentează add

Numeroase manifestări marchează Ziua Naţională a României. Punctul culminant a fost Parada militară din Capitală, eveniment transmis în direct de Radio România Actualităţi.

Paradă militară grandioasă la Bucureşti Paradă militară grandioasă la Bucureşti - Conține video Paradă militară grandioasă la Bucureşti - Conține galerie foto

O paradă militară grandioasă a marcat, duminică, la Bucureşti, Ziua Naţională a României.

Intonarea Imnului de Stat al României a reprezentat începutul paradei militare din acest an, organizată cu ocazia împlinirii a 95 de ani de la Marea Unire.

Pe timpul intonării Imnului, în semn de salut, s-au executat 21 de salve de tun.

Au urmat ceremoniile de depuneri de coroane de flori.

Peste 2.000 de militari au defilat pe sub Arcul de Triumf din Capitală.

Audio: Radio România Actualităţi a prezentat, în direct, parada militară. Au transmis Radu Dobriţoiu şi Bogdan Silviu Răducan.

aaa

Evenimentul a fost prezentat pe siteul romaniaactualitati.ro în format LIVE UPDATES.

Dispozitivul de defilare a fost constituit din blocuri de paradă organizate pe detaşamente, cu trupe şi tehnică ale ministerului apărării naţionale, ministerului afacerilor interne, Serviciului Român de Informaţii şi Serviciului de Protecţie şi Pază.

Video: Paradă militară cu ocazia Zilei Naţionale a României. Sursa: Alexandru Dolea.

O premieră a constituit-o defilarea a patru detaşamente de militari din Statele Unite ale Americii, Franţa, Polonia şi Turcia.

La parada militară a fost prezentă şi Asociaţia Tradiţia Militară, cu un detaşament care poartă uniformele şi echipamentul de campanie ale Armatei Române din timpul Primului Război Mondial, cu decoraţii militare originare.

Cei prezenţi au putut urmări şi aeronavele militare care au survolat piaţa, tip Hercules, Spartan, dar şi aeronavele de luptă MIG 21 Lancer.

La final, Regimentul 30 Gardă Mihai Viteazul a prezentat exerciţii demonstrative de mânuire a armamentului, denumite generic DRILL-TEAM.

Foto: Mugur Mihăiţă

Manifestările cu ocazia Zilei Naţionale a României continuă, spre seara, când militarii Regimentului 30 Gardă Mihai Viteazul se vor retrage cu torţe pe traseul Cercul Militar Naţional - Bulevardul Timişoara.

Foto: Mugur Mihăiţă

Manifestări dedicate Zilei Naţionale, în întreaga ţară

Peste 2 mii de oameni participă la evenimentele dedicate Zilei Naţionale în oraşul Marii Uniri, la Alba Iulia.

O mie de cadre militare au defilat pe bulevardul Corneliu Coposu, din Sibiu, în faţa celor peste 10.000 de oameni, care au ales să sărbătorească Ziua Naţională a României în oraş.

GALERIE FOTO: Ziua Naţională a României a fost marcată în întreaga ţară

Aproximativ 12.000 de mureşeni – cifră record pentru un astfel de moment – au participat, la Târgu Mureş, la manifestările dedicate Zilei Naţionale a României.

Sute de oameni au participat la Arad la evenimentele organizate de Ziua Naţională a României, 1 Decembrie. Manifestările au început în cursul dimineţii cu depunerea de coroane la mormintele „Corifeilor Marii Uniri”: Vasile Goldiş, Ştefan Cicio Pop şi Ioan Suciu.

Principala ceremonie din Braşov a avut loc în Piaţa Sfatului, la ora prânzului.

În faţa a peste 1000 de oameni şi a autorităţilor locale şi judeţene, aici a avut loc o paradă militară la finalul căreia avioanele Aeroclubului Braşov au survolat Piaţa Sfatului.

Ziua Naţională a fost sărbătorită şi în Piaţa Unirii din Şcheii Braşovului, sub organizarea Juniilor braşoveni.

Biserica Ortodoxă, "susţinător al Marii Uniri"

Dimineaţă, în toate bisericile din ţară s-au desfăşurat slujbe speciale de pomenire a eroilor, iar la Patriarhia Română a fost oficiat un Te Deum de Ziua Naţională a României.

La finalul acestei slujbe speciale, Patriarhul Daniel s-a adresat credincioşilor prezenţi, subliniind importanţa Bisericii Ortodoxe în actul Marii Uniri.


Etichete Ziua Naţională 2013Ziua Naţională a RomânieiZiua UniriianiversaresărbătoareceremonieparadădefilaretricolorArmata României

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live