Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: DIMINEŢI ... CU SOARE (Continuare) Duminică, 23 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia

27 Iunie 2018
Vizualizari: 383
Comentează add

Audienţa de la Vatican a avut loc într-un moment de relaţii tensionate între Italia şi Franţa din cauza problemei migranţilor

Papa Francisc l-a primit ieri, pe preşedintele francez, Emmanuel Macron

elena-postelnicu-corespondent-rra-in-italia

  Foto: ansa.it

57 de minute au discutat Papa Francisc şi preşedintele francez, Emmanuel Macron, în biblioteca Vaticanului, o audienţă mult mai lungă decât cele avute până acum de Suveranul Pontif cu alţi lideri politici, constată presa din Peninsulă. Temele abordate: imigraţia, situaţia din Orient şi Africa, prevenirea şi rezolvarea conflictelor, protejarea mediului înconjurător şi perspectivele proiectului european.

Ca de obicei, la finalul întâlnirii a avut loc un schimb de cadouri. Papa a primit "Jurnalul unui preot de campanie", de Georges Bernanos, ediţie în limba italiană din 1949, în vreme ce liderul de la Paris - o medalie în bronz cu efigia Sfântului Martin şi textul de pace din acest an, pe care Sfântul Părinte îl oferă întotdeauna liderilor politici din toată lumea.

După întânlirea cu Suveranul Potif, delegaţia franceză a fost primită şi de secretarul Vaticanului, Cardinalul Pietro Parolin, ocazie cu care s-au evidenţiat bunele relaţii bilaterale dintre Sfântul Scaun şi Franţa, dar şi cu privire la implicarea bisericii, contribuţia religiilor în promovarea bunului comun al ţării.

Vizita la Vatican a preşedintelui Emmanuel Macron are loc într-un moment foarte tensionat între Franţa şi Italia, în condiţiile în care noul guvern de la Roma critică atitudinea rece şi distantă a Parisului faţă de problema migraţiei. Numai luni, referitor la nava umanitară Lifeline, blocată în Marea Mediterană, Franţa anunţa că nu intenţionează să preia din refugiaţii aflaţi la bord şi că responsabilitatea revine direct Italiei.

De la Roma, ministrul de interne, Matteo Salvini, nu deschide porturile pentru navele organizaţiilor neguvernamentale. O speranţă apare abia marţi, după cinci zile de când nava se află în largul Mării Mediterane, ambarcaţiunea va putea acosta în Malta, iar o parte dintre migranţi ar putea fi preluaţi de Italia. Nu toţi, însă. Premierul Giuseppe Conte şi-a exprimat, ieri, dorinţa ca şi alte ţări europene să facă acelaşi lucru.

De altfel, şi guvernul de la Valletta a anuntat că abia după ce se va ajunge la un acord referitor la numărul de migranţi care vor fi preluaţi de statele europene nava va putea acosta pe teritoriul maltez. Lifeline este o navă sub pavilion olandez, închiriată de organizaţia neguvernamentală cu acelaşi nume. 


Etichete Papa FranciscVaticanEmmanuel MacronPietro ParolinLifelineGiuseppe Conte

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live