Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Vineri, 12 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cătălin Gomboş

8 Martie 2021
Vizualizari: 390
Comentează add

Papa Francisc a părăsit Irakul după o vizită istorică marcată de o întâlnire la Najaf, în sud, cu marele ayatollah Ali al-Sistani, și de o oprire printre ruinele Mosului.

Papa Francisc a părăsit Irakul

catalin-gombos

Ceremonie de întâmpinare a Papei Francisc de către premierul Irakului Mustafa Al-Kadhimi, aeroportul Baghdad International, 5 martie 2021. Foto: facebook.com/Mustafa.alkhadhimi

Papa Francisc a părăsit Irakul după o vizită istorică marcată de o întâlnire la Najaf, în sud, cu marele ayatollah Ali al-Sistani, și de o oprire printre ruinele Mosului, oraș devastat în războiul cu Statul Islamic.

Papa l-a întâlnit ieri după liturghia oficiată la Erbil, capitala Kurdistanului irakian, pe tatăl lui Alan Kurdi, băiețelul care s-a înecat în urmă cu șase ani în timp ce familia sa încerca să străbată Marea Mediterană către Europa, și care a devenit un simbol al tragediilor ce au marcat criza refugiaților sirieni. Erbil, unde a avut loc întâlnirea, a scăpat aproape neatins în anii de război, zona fiind una dintre cele mai sigure din Irak, și un refugiu pentru irakieni din alte regiuni.

Ceva mai devreme în aceeași zi, Papa s-a aflat însă și la Mosul, cel mai mare oraș ocupat de jihadişti și distrus în mare parte în timpul campaniei împotriva acestora. În Mosul şi în regiunea acestuia, au început să revină timid o parte dintre creștinii care fugiseră de Statul Islamic.

Printre ruinele orașului, vizibil mișcat de ceea ce vedea, Papa s-a rugat pentru toți cei care au murit în timpul luptelor, dar a spus că rămâne convins că fraternitate e mai durabilă ca fratricidul, speranța mai puternică decât ura și pacea mai puternică decât războiul, transmite Reuters.

Suveranul Pontif s-a afla la Mosul, loc în care o tradiție spune că ar fi mormântul lui Noe, la doar o zi după ce în sudul Irakului s-a întâlnit cu liderul religios al şiiţilor irakieni, marele ayatollah Ali al-Sistani. Tot sâmbătă, Papa a fost la situl arheologic Ur, oraş sumerian unde s-ar fi născut Avram, patriarh al iudaismului, creștinismului și islamului.


Etichete (ii)papa franciscirak

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live