Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Până în 2030, jumătate din energia Europei va fi ecologică

11 state europene au primit, până acum, suport de la Uniune pentru dezvoltarea proiectelor de generare a energiei sustenabile, cu emisii reduse de carbon.

Până în 2030, jumătate din energia Europei va fi ecologică

Articol de Gabriela Tătărău, 15 Iunie 2016, 10:26

11 state europene au primit, până acum, suport de la Uniune pentru dezvoltarea proiectelor de generare a energiei sustenabile, cu emisii reduse de carbon.

În anii următori vor fi disponibile aproape 17 miliarde de euro pentru astfel de investiţii, iar între ţările care au depus proiecte se află şi România.

Planul de investiţii pentru Europa reuşeşte să facă schimbări reale, la doar un an după lansare.

24 de proiecte din domeniul infrastructurii energetice, energiei regenerabile şi eficienţei energetice - cum ar fi renovarea clădirilor în Franţa sau construirea unui parc eolian în Suedia - au primit, în total, 29% din fondurile alocate de Banca Europeană pentru Investiţii.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

Acestea se adaugă fondurilor disponibile prin instrumentele de finanţare pentru întreprinderi mici şi mijlocii, mai ales prin Fondul European de Investiţii, care a direcţionat 3,5 miliarde de euro către sectorul energetic. Se aşteaptă ca actualele operaţiuni efectuate în acest domeniu să aibă drept efect atragerea de investiţii suplimentare de peste 16,9 miliarde de euro în anii următori.

„Ambiţia de a crea o Uniune Energetică este o prioritate pentru comisia Juncker”, spune vicepreşedintele Jyrki Katainen. „În opinia sa, banii economisiţi din importul de petrol sau gaze lasă loc de manevră pentru investiţii inteligente în eficienţa energetică, regenerare, inovaţie şi infrastructură.”

Comisarul Miguel Arias Canete subliniază că „Acordul climatic de la Paris a transmis un mesaj clar: tranziţia la o economie cu emisii reduse de carbon este deja un proces ireversibil. Doar că atunci când piaţa nu poate furniza investiţiile necesare, banul public poate fi folosit cu înţelepciune. Trebuie să sprijinim investiţiile private prin suport public, mai ales când este vorba despre eficienţă energetică şi energie regenerabilă, a mai spus comisarul Canete.

Cele 24 de proiecte deja finanţate ajută la obţinerea unui sector energetic fără emisii de carbon. Până în 2030, jumătate din energia Europei va fi ecologică, obţinută prin regenerare.

În afară de fonduri, Uniunea Europeană oferă şi suport tehnic pentru toate părţile interesate, atât din sectorul privat, cât şi din cel public, prin intermediul Portalului pentru proiecte de investiţii europene.

Până acum, aproape o treime din proiectele înregistrate pe acest portal sunt în domeniul energiei, în special regenerabile, iar între principalele state care le-au propus sunt Grecia, România, Bulgaria şi Lituania.